Paco de Lucía er død

Publisert

Den spanske flamenco-gitaristen Francisco Sánchez Gómez, bedre kjent som Paco de Lucía, er død 66 år gammel. Paco de Lucía var regnet som en av Spanias største nålevende musikere. Han bidro til å forme flamenco som musikktype og gjøre sjangeren kjent internasjonalt. Han ble også ansett for å ha klart å blande flamenco med andre musikktyper på en vellykket måte, spesielt jazz, men også blues, hinduisk musikk, arabisk musikk, salsa og bossa nova. Paco de Lucía døde av hjerteinfarkt i Cancún i Mexico tirsdag 25. februar.

Paco de Lucía ble født i Algeciras helt syd i Andalucia 21. desember 1947. Sine første gitartimer skal han ha fått allerede i barndommen av blant annet faren og storebroren Ramón de Algeciras. Sistnevnte ble en viktig samarbeidspartner som han spilte og opptrådte sammen med i en årrekke. I dette samarbeidet deltok også mellomstebror Pepe de Lucía, flamenco-sanger og produsent.

Hans kanskje mest kjente sang er Entre dos Aguas som ble utgitt på albumet Fuente y Caudal i 1973 og som regnes for å ha åpnet flamencoens verden for mange som til da ikke var spesielt interessert i denne musikkformen. Tittelen på sangen henspiller angivelig på fødebyen Algeciras som ligger «mellom to hav», Atlanterhavet og Middelhavet.

Gjennom sin livslange karriere har Paco de Lucía mottatt en rekke priser og æresbevisninger. Han var æresdoktor både ved Universitetet i Cádiz og ved Berklee College of Music i Boston. Han mottok også flere priser blant annet i 2004 da han ble tildelt den høyt anerkjente spanske utmerkelsen Premio Príncipe de Asturias de las Artes (Fyrsten av Asturias’ pris for kunst). Han skal ha fått prisen for sine rene tolkninger og sin evne til å krysse grenser og kombinere musikkstiler, noe som gjorde at han ble regnet som en musiker av universale dimensjoner

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter