På tiltalebenken for flom-dødsfall

Publisert

To tidligere ordførere i Finestrat kommune på Costa Blanca må møte i retten tiltalt for forsømmelse av sikkerheten under flommen i 2011. Et eldre britisk ektepar mistet livet og flere personer ble skadet da byens marked ble tatt av vannmassene. Markedet var lagt til gaten som utgjør kanalen for regnvann i byen, et sted som normalt er tørt. Saken har fått fornyet aktualitet etter at en mann døde på samme sted i desember i fjor.

Den 21. oktober 2011 var det markedsdag i Finestrat. Kommunen hadde lagt markedets boder til gaten som fører regnvann (rambla) ut i havet ved Cala de Finestrat. Disse kanalene er normalt tørre, men bør av sikkerhetsmessige årsaker ikke brukes til slike arrangementer. Likevel valgte den politiske ledelsen i byen i flere år å arrangere markedet nettopp der. Da stormen og regnet kom i 2011 skal det ikke ha tatt lang tid før vannmassene kom ut av kontroll. Et eldre britisk ektepar på ferie var ikke klar over faren og ble sittende på en kafe mens andre evakuerte området. De to ble til slutt tatt av flommen og døde. Flere andre personer ble skadet.

Saken har fått fornyet aktualitet en 71 år gammel mann omkom i flom på samme sted den 17. desember i fjor. I dette tilfellet var riktignok offeret selv med på å utsette seg selv for fare ved å forsøke å ta seg inn i en bil som stod parkert i vannmassene.

Les også: Dødsfall etter flom på Costa Blanca

Likevel rettes det fokus på sikkerheten i slike saker, både i Finestrat og andre steder. Kritikere reagerer på at flomulykker som enkelt kunne vært unngått fortsetter å skje i de samme områdene.

Etter ulykken 17. desember i fjor ba nåværende ordfører i Finestrat Juan Francisco Pérez alle offentlige etater om å samarbeide om et nytt flomvern i byen. Ordføreren mente vannet måtte føres vekk fra beferdede områder, slik at man unngikk likende ulykke i fremtiden.

I følge avisen Información skal saken om dødsfallene i 2011 inn for retten i Benidorm i februar i år. Blant de tiltalte er tidligere ansvarlig for sikkerhet i kommunen, Tomás Gaspar Sellés Llorca (i dag ansvarlig for miljø) og byens to tidligere ordførere José Miguel Llorca Llinares og Honorato Algado Martínez. Den første ordføreren er tiltalt fordi ha var den ansvarlige da kommunen i sin tid besluttet at markedet skulle legges til ramblaen ved Cala De Finestrat. Den andre ordøfreren er tiltalt fordi han hadde ansvaret da ulykken skjedde. I tillegg er kommunens forsikringsselskap i Finestrat tiltalt, samt kommuneadministrasjonen som juridisk enhet. Samtlige er tiltalt for uaktsomt å ha bidratt til situasjonen som førte til ulykken. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter