Over 6 600 migranter døde eller forsvant under forsøket på å nå Spania i 2023

Publisert

En rettighetsgruppe for migranter har rapportert at minst 6 618 mennesker døde eller forsvant mens de forsøkte å nå Spania sjøveien i 2023.

Dette alarmerende tallet, som betegnes som “skammelig”, er nesten tre ganger høyere enn fjorårets tall på 2390, og er det høyeste siden organisasjonen Caminando Fronteras (Walking Borders) startet sporingen i 2007, opplyste koordinator Helena Maleno på en pressekonferanse.

Det rapporterte tallet omfatter 384 barn og er basert på opplysninger fra familier til migranter som omkom eller forsvant, samt offisiell redningsstatistikk. Maleno tilskriver økningen i antall omkomne migranter manglende ressurser hos redningsmannskapene.

Omtrent halvparten av hendelsene involverte migranter som var på vei fra Senegal, der politisk ustabilitet, mangel på arbeidsplasser, stigende matvarepriser og uttømmende fiskebestander har drevet tusenvis på flukt. Flertallet av dødsfallene, 6 007, skjedde på den atlantiske migrasjonsruten fra Afrika til Kanariøyene i Spania.

Etter hvert som kontrolltiltakene i Middelhavet har blitt strengere, har Kanariøyene blitt et foretrukket reisemål for mennesker som flykter fra fattigdom og konflikt i Afrika, ofte om bord på overfylte og knapt sjødyktige båter uten tilstrekkelig proviant for reisen.

Maleno understreker at Atlanterhavsruten har blitt verdens dødeligste. Antallet migranter som ankom Spania ulovlig i 2023, ble nesten fordoblet sammenlignet med året før, til 56 852, det høyeste siden 2018. Omtrent 70 % av disse ankom Kanariøyene, som ligger bare 100 kilometer fra Afrikas nordvestkyst.

Avgangene med lange fiskebåter av tre, såkalte piroger, kom fra Marokko, Mauritania, Gambia og Senegal. Den direkte reisen fra Senegal til Kanariøyene tar omtrent en ukes krevende seilas på rundt 1600 kilometer.

For å unngå kontroller velger smuglerne noen ganger lengre og mer risikofylte ruter, og seiler vestover i det åpne Atlanterhavet før de svinger nordover til Kanariøyene. El Hierro, den vestligste øya, opplevde i fjor en økning i antall ankomster uten sidestykke.

Som svar på tilstrømningen har Spanias sentralregjering lovet en hjelpepakke på 50 millioner euro til Kanariøyene. Madrid har også intensivert samarbeidet med Senegal og Mauritania for å begrense båtavgangene til Kanariøyene.

Spanias innenriksminister Fernando Grande-Marlaska hevdet at dette samarbeidet forhindret over 27 000 potensielle migranter fra å reise til Spania i fjor, og understreket at liv ble reddet.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), som baserer seg på presserapporter og indirekte beretninger, rapporterte i fjor om over 1200 migranter som døde eller forsvant mens de forsøkte å nå Spania. FN-organisasjonen erkjenner imidlertid at dette tallet sannsynligvis er “betydelig undervurdert” på grunn av utfordringene med å dokumentere sjøkatastrofer, og at mange lik aldri blir funnet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter