Opprør i PSOE: Ber lederen gå av

Publisert

Mangelen på en løsning på Spanias regjeringskrise har ført til full splittelse i landets nest største parti. Den 28. september gikk over halve sentralstyret i PSOE av i protest mot partileder Pedro Sánchez. Den unge partilederen beskyldes for å blokkere regjeringsdannelsen i Spania ved å være for hard i forhandlingene med fungerende statsminister Mariano Rajoy og det konservative Partido Popular. Pedro Sánchez nekter imidlertid å trekke seg og hevder at et nei til Rajoy er støttet av partiledelsen.

Frykten for at Spania skal havne i den pinlige situasjonen å måtte holde et tredje parlamentsvalg på ett år har fått PSOE til å rakne i sømmene. Onsdag 28. september uttalte partiveteran og tidligere statsminister i Spania, Felipe González, at partileder Pedro Sanchez hadde «lurt» ham. De to skal ha hatt et møte etter valget 26. juni. I følge 74 år gamle González hadde Sánchez sagt at han kom til å la Rajoy danne regjering, for deretter å stemme nei i Kongressen.

Partileder Sánchez ba senere samme dag alle kritikere i partiet om å trekke seg. Like etter leverte 17 av medlemmene i sentralstyret inn sin resignasjon. Blant de som har trukket seg fra styret er regionspresidenten i Valencia, Ximo Puig. Fra før har to andre medlemmer gått av, noe som tilsammen utgjør flertallet i styret.

Målet med å trekke seg skal være å sette partiets styre ut av spill. Dersom det skjer, må et interimsstyre oppnevnes til å lede partiet, et midlertidig styre som vil kunne avstå fra å stemme i Kongressen slik at PP og Rajoy får dannet regjering. Pedro Sánchez har imidlertid nektet å oppløse det nåværende sentralstyret og vil fortsette med den allerede annonserte planen om en ordinær nominasjonsprosess i oktober, noe som trolig vil dra ut i tid og øke sjansen for et tredje parlamentsvalg.

Les også: Spania blokkert av regjeringskrise

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter