Olivenolje er den mest stjålne varen på spanske supermarkedet

Publisert

Olivenolje er i ferd med å gli gjennom hendene på spanske forhandlere. Den har fått kallenavnet “flytende gull” etter å ha blitt det mest stjålne produktet i spanske supermarkeder.

Tørke og hetebølger har presset prisen på olivenolje opp i Spania, noe som har ført til at den har fått en høy råvarestatus i landet. I 70 % av landets regioner er olivenolje det mest stjålne produktet i supermarkedene, og har gått forbi andre populære delikatesser som ibérico-skinke.

Spania er verdens største produsent av olivenolje, og produktet er en viktig del av både landets økonomi og matkultur. Middelhavsdietten ville ikke smakt halvparten så godt uten de sunne klumpene med olivenolje som dryppes over stort sett alt.

Men i takt med at prisene på olivenolje har blitt rammet av inflasjon, har engrosprisene på det smaksrike krydderet økt fra 2,13 euro per kilo i februar 2020 til 8,88 euro, en økning på 70 % bare det siste året.

For kundene har det betydd en prisøkning fra rundt 5 euro per kilo til hele 14 euro.

Spanske butikker har tydd til å lenke sammen store flasker eller forsyne dem med sikkerhetsmerker som ofte forbindes med brennevin fra øverste hylle.

Alejandro Alegre, markedsdirektør i sikkerhetsselskapet STC, sier til Financial Times at det ikke er “sultetyveri” som ligger bak denne trenden. Det er sjelden at en viktig matvare blir stjålet så ofte, og tyveriene er et resultat av organiserte kriminelle gjenger.

De samme kriminelle selger olivenoljen videre på det svarte markedet. Neste gang du er i Barcelona, er du villig til å ringe en lokal forhandler for å steke litt padronpepper?

De andre varene Alegre pekte på som høyt på tyverilisten var “ibérico-skinke, spekemat, barberblader og alkohol.”

Spania er atypisk i Europa når det gjelder preferanse for mer eksklusive matvarer som mål for tyverier. I hele Europa er det vanligst å stjele alkohol. I Spania er det derimot mer sannsynlig at det stjeles ost, bonitotunfisk og hjertemuslinger.

Olivenhøsten for 2023/2024 er allerede i gang, og kraftig regn har ført til at produksjonen har økt fra det historisk lave nivået året før. Ifølge en rapport fra Spanias landbruks-, fiskeri- og matdepartement økte olivenproduksjonen med 0,73 % i fjor, og prisene har begynt å falle fra toppnivået på 8,99 euro i midten av januar.

Det er likevel grunn til bekymring for at selv om stadig mer jord blir tilgjengelig for olivendyrking, er det mangel på investorer og frøplanter til å dekke det arealet som trengs for å holde tritt med etterspørselen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter