Okseløp i Castellón sjokkerer

Publisert

Bildene av seks okser innesperret i en lastevogn med fakler festet på hornene sjokkerer på sosiale medier i Spania. Den brutale behandlingen av dyrene inngikk i forberedelsene til et okseløp i byen Grao i Castellón den 1. juli i år. Dyrevernorganisasjonen Anima Naturalis España reagerer på arrangementet og har anmeldt de ansvarlige for brudd på regionale regler for okseløp i Comunidad Valenciana.

Sommer i Spania betyr ikke bare sol og bading. I løpet av juli og august arrangeres det også tusenvis av okseløp rundt omkring i landet. I enkelte av løpene er det tradisjon for å binde brennende fakler til horene på dyret, såkalt toro embolado. Bildene av de seks oksene innesperret i en lastevogn i Grao i Castellón inngikk i forberedelsene til et slikt løp den 1. juli i år. Arrangementet var en del av byens feiring av Apostelen Peter (egentlig 29. juni, tidligere offisielle høytidsdag i Spania).

Okseløp er ikke forbudt i Valencia-regionen. Arrangementene er imidlertid regulert gjennom regional lovgivning, et reglement dyrevernorganisasjonen Anima Naturalis España mener ble brutt under løpet i Grao 1. juli.

Organisasjonen har derfor gått til anmeldelse av de ansvarlige for arrangementet. Samtidig er det gjennomført store markeringer under årets okseløp i Pamplona (Las Fiestas de San Fermín fra 6. til 14 juli).

 

9.000 okseløp i Valencia-regionen alene

Tradisjonen der folk lar seg jage av tergede okser i byens gater er spesielt sterk i Comunidad Valenciana. I følge statistikk fra avisen El País skjer rundt halvparten av alle landets okseløp i denne regionen, til sammen rundt 9.000 arrangementer i 2016. Mer enn 4.600 av disse skjer i Castellón-provinsen, resten i Valencia og Alicante.

Av samtlige regioner i Spania er det kun Kanariøyene som har innført forbud mot alle former for okseløp og tyrefekting. I Catalonia er tyrefekting forbudt, mens Balearene ønsker et liknende forbud som Kanariøyene.

Les også: Debatt om tyrefekting og okseløp

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter