Okse drept tross store protester

Publisert

Årets runde av det beryktede okseløpet Toro de la Vega i Tordesillas er over. Hundrevis av dyrevernere hadde tirsdag 15. september møtt opp for å vise avsky for arrangementet, men uten at protestene førte frem. Få dager før stevnet ble det også holdt en stor markering ved Puerta del Sol-plassen i Madrid der flere tusen mennesker deltok. Ordføreren i Tordesillas og partiet hans PSOE er under press om å få slutt på arrangementet, skriver avisen El País.

Av flere tusen okseløp som arrangeres i Spania hvert år, regnes Toro de la Vega i Tordesillas (Castilla y León) som et av de mest brutale. Løpet går ut på at en terget og stresset okse jages gjennom byens gater og ut på en åpen plass utenfor sentrum. Rundt et hundretals utvalgte matadorer, noen til fots andre til hest, forsøker så å drepe oksen med spyd. Dersom dyret klarer å komme seg gjennom hele løypa uten å bli drept, får den leve. Det skjedde ikke i år og har angivelig bare forekommet to ganger de siste tjue årene.

Ordføreren i Tordesillas, José Antonio González Poncela, representerer de spanske sosialdemokratene PSOE og har siden 2011 tillatt den middelalderske tradisjonen å fortsette tross stadig større protester (Løpet har angivelig røtter tilbake til 1500-tallet). Mens det spanske regjeringspartiet Partido Popular går for å være stor tilhenger av blodsport med okser, er PSOE splittet i spørsmålet.

Dyrevernorganisasjonen Partido contra el Maltrato Animal (Pacma) har siden 2005 holdt en markering to dager før løpet i Tordesillas. Under årets arrangement lørdag 12. september skal i følge organisasjonen nærmere hundre tusen mennesker ha møtt opp, en oppslutning som aldri har vært høyere.

Les: Ny protest mot tyrefekting og okseløp

Ordføreren i Tordesillas er under stadig større press om å få slutt på arrangementet. I tillegg til de årlige demonstrasjonene fikk PSOE tidligere denne måneden overlevert 120.000 underskrifter mot arrangementet fra organisasjonen Pacma.

Foto: Oksen etter årets Tore de la Vega-løpet (stillbilde fra El País TV).

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter