Nyvalg ga få endringer

Publisert

Ikke uventet ble det få store endringer etter parlamentsvalget i Spania søndag 26. juni. Etter landets andre valg på seks måneder er fremdeles det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP) størst, etterfulgt av det spanske arbeiderpartiet PSOE, det sosialdemokratiske partisamarbeidet Unidos Podemos og sentrum-høyrepartiet Ciudadanos. Dersom en vinner likevel skal utpekes, må det være PP som siden valget i desember har fått oppslutningen økt med nær fem prosent.

Statsminister Mariano Rajoy og hans konservative regjeringsparti Partido Popular er kommet styrket ut etter parlamentsvalget i Spania. Partiet fikk 33 prosent av stemmene, hele fem prosent mer enn ved valget 20. desember i fjor.

Det spanske arbeiderpartiet PSOE (Partido Socialista Obrero Español) er igjen blitt landets nest største parti med 22 prosent, mens det nye partisamarbeidet på venstresiden Unidos Podemos får 21 prosent.

Les også: Valg i Spania

Unidos Podemos lå lenge an til å gå forbi PSOE og overta plassen som landets nest største parti. Det ferske partisamarbeidet hadde på et tidspunkt hele 25 prosent på målingene. Det ser imidlertid ut til at PSOE har vært dyktigere til å mobilisere velgere i innspurten.

Les også: Nytt valgsamarbeid på venstresiden

Lederen for Podemos, Pablo Igelsias, uttalte valgnatten at partiet ikke var fornøyd med resultatet, ei heller oppmøteprosenten på 69,8 prosent (over tre posent lavere enn ved forrige valg).

Sentrum-høyrepartiet Ciudadanos gjør et dårligere valg enn sist, men er fremdeles landets fjerde største parti med 13 prosents oppslutning, nær én prosent tilbake.

 

Ingen av partiene vil på bakgrunn av valgresultatet alene kunne danne regjering. I likhet med forrige valg er de avhengige av støtte fra andre partier.

Presset på partilederne har imidlertid økt siden desember. Et tredje parlamentsvalg er ikke et ønskelig alternativ. Når regjeringsforhandlingene starter vil det derfor trolig komme frem flere nye forslag til kompromisser både fra høyre- og venstresiden.

 

Om resultatet fra forrige valg les: Valget: PP betydelig redusert

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter