Nytt valgsamarbeid på venstresiden

Publisert

Det nye spanske partiet Podemos har gått sammen med Izquierda Unida (IU) foran parlamentsvalget 26. juni. Det skjer etter at det i begynnelsen av mai ble klart at ingen av partiene i Kongressen har fått parlamentarisk støtte til å danne regjering og at Spania derfor må skrive ut nyvalg. Den nye koalisjonen som har fått navnet Unidos Podemos (Sammen kan vi) innebærer en utfordring ikke bare for motstanderne i det konservative regjeringspartiet Partido Popular men også for det spanske arbeiderpartiet PSOE som frem til nå har vært alene om å dominere venstresiden i spansk politikk.

Spanias kong Felipe VI oppløste formelt landets nasjonalforsamling den 2. mai i år og erklærte nyvalg 26. juni.

Les også: Kong Felipe oppløser parlamentet

Det er første gang i spansk demokratis historie at landets parlament oppløses på grunn av mislykkede forsøk på regjeringsdannelse.

Den uvanlige situasjonen har oppstått etter at representantene fra landets fire største partier (Partido Popular, PSOE, Podemos og Ciudadanos) på bakgrunn av oppslutningen fra parlamentsvalget 20. desember i fjor ikke har klart å komme til enighet om en regjering.


Generasjonsskifte i spansk politikk

Spania er i ferd med å gjennomgå et generasjonsskifte i politikken. Ferske meningsmålinger presentert i avisen El País viser at den nye sosialdemokratiske koalisjonen Podemos/ IU og det nye sentrum-høyrepartiet Ciudadanos får mesteparten av sin støtte hos yngre velgere. Eldre generasjoner tenderer på sin side mot det gamle arbeiderpartiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE) og det konservative Partido Popular (PP).

De to sistnvente partiene, PP og PSOE, har siden begynnelsen av 1980-tallet vært alene om å dominere politikken på nasjonalt nivå og har byttet på å ha regjeringsmakten. Etter parlamentsvalget 20. desember i fjor fikk imidlertid de nye partiene Podemos og Ciudadanos nær 40 prosent av stemmene.

Meningsmålingene har etter det vist enkelte svingninger i oppslutningen til partiene, men uten å endre hovedtendensene. Foran valget 26. juni vil Podemos og Ciudadanos derfor igjen være reelle utfordrere til regjeringsposisjonen. Dette er den nye generasjonen politikere som har vokst frem i takt med de gamle makthaverne PSOEs og PPs manglende evne til å sikre landet en stabil økonomi og bekjempe problemene med korrupsjon og sosial ulikhet.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter