Nytt system skal varsle brennmaneter

Publisert

Benidorm kommune er valgt ut til et prøveprosjekt som skal gi bedre varsling av brennmaneter ved byens strender. Ved hjelp av ny teknologi og forskjellige data om forholdene i havet skal en simuleringsmodell utvikles for smarttelefoner til bruk for badevaktene ved strendene. Dersom finansieringen kommer på plass vil prosjektet startes parallelt i Benidorm og i Biarritz i Frankrike. Formålet med det nye systemet er å hjelpe strandpersonalet med å gi en bedre varsling om brennmaneter til publikum.

Den siste tiden er flere hundre badegjester i Benidorm blitt brent av maneter. Endringer i økosystemet og høye temperaturer skal ha gjort at denne typen nesledyr trekker mot land. Å forutsi ankomsten av maneter er ingen lett oppgave. Ofte er det folks smertefulle opplevelse av å bli brent som er det første varselet. I følge avsisen Información har de internasjonale firmaene Aquelogy og Starlab tatt initiativ til et prøveprosjekt som skal gjøre noe med problemet.

Les også: http://spaniaposten.no/benidorm-700-brent-av-brennmaneter

I dag er varslingen ved strendene i Benidorm basert på rapporter om forholdene i havet fra det regionale forskningsinstituttet Instituto de Ecología Litoral de la Comunidad Valenciana. Denne informasjonen skal nå tas i bruk i et nytt system og kombineres med andre data, blant annet daglige oppdateringer fra badevakter og badegjester via en egen applikasjon for smarttelefoner. Et sett av forskjellige variabler skal på denne måten danne grunnlaget for en mer forutsigbar modell som skal kunne gi varsel om brennmaneter opptil tre dager i forveien.

I følge lokalavisen har Benidorm kommune allerede bidratt med data og statistikk om forholdene ved byens strender. Det må imidlertid mer finansiering til for at prosjektet skal kunne komme i gang. Aquelogy og Starlab skal ha søkt om midler hos Den europeiske romfartsorganisasjon ESA som blant annet gir støtte til prosjekter knyttet til forskning om jordens overflate og miljø. Dersom firmaene får bevilget midler, vil det startes opp et prøveprosjekt parallelt i Benidorm i Spania og Biarritz i Frankrike.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter