Nytt dødsfall etter hundeangrep

Publisert

Mens debatten om opphevelse av forbudet mot såkalte farlige hunder går i Norge, sjokkeres spanjolene av nok et hundedrap. Tirsdag 18. april omkom en kvinne i Madrid etter å ha blitt bitt til døde av en Dogo Canario. Den mastiff-liknende hunden er ikke forbudt i Spania, men står på listen over «potensielt farlige hunder».

Kvinnen som døde etter hundeangrepet i Madrid-provinsen var i 40-års alderen og var hundens eier. Angrepet skal ha skjedd på eiendommen hennes i Madrid-kommunen El Molar. Hun skal ha blitt funnet med store kutt over hele kroppen, skader som etter obduksjonsrapporten viste seg å være hundebitt.

Dødsfallet er det tredje som det siste halvåret er forårsaket av farlige hunderraser i Spania. I februar døde en 66 år gammel mann i Beniarbeig nord på Costa Blanca (Alicante) etter å ha blitt angrepet av fem hunder av blandingsrasen pitbull og bull terrier. Eieren av hundene skal ikke ha hatt oppsyn med hundene og hadde heller ikke dokumentasjonen som er pålagt for slikt hundehold. Eieren ble senere anmeldt og risikerer fengselsstraff for uaktsomt drap.

Noen måneder før dette døde en 74 år gammel mann etter å ha blitt angrepet av hunder i Pinoso, også på Costa Blanca. Sistnevnte dødsfall skjedde i oktober 2016 og skal ha vært forårsaket av en blandingsrase av boxer og amerikansk staffordshire terrier.

Les også: Døde etter angrep fra hunder

 

Farlige hunder

Debatten om farlige hunder er stadig aktuell i Spania. Mange ønsker et forbud av typen man har i Norge, et forbud som trådte i kraft i 2004.

Så langt har man imidlertid valgt en annen løsning i Spania, regulert ved lov i 2002.

Loven innebærer at hunderaser som pitbull terrier, staffordshire bull terrier, amerikansk staffordshire terrier, rottweiler, dogo argentino og dogo canario (presa canario) står på en såkalt PPP-liste (Perros Potencialmente Peligrosos), det vil si hunder ansett som potensielt farlige (ofte omtalt som kamphunder).

I tillegg vil hunderaser som har liknende karakteristikker være inkludert i loven. Felles for hundene er at de er blitt til ved krysning av forskjellige raser der målet har vært å avle frem dyr som egner seg til forsvar, angrep og vakthold. Hundene er ikke nødvendigvis store, men robuste i kroppen, har sterk fysikk og er utholdende.

Hundene har potensial for å gjøre stor skade i angrep på andre dyr eller mennesker, noen ganger med dødelig utfall. Derfor gjelder det egne og strengere regler for hold av slike hunder i Spania, med blant annet registrering av eierskap.

 

Dødsfall i Spania

Tidligere statistikk i avisen El Mundo viser at det i gjennomsnitt dør 1,3 personer i året som følge av hundeangrep i Spania. Tallet er basert på registrerte dødsfall i årene 1991 til 2010, en periode der totalt 27 mennesker ble drept av hund (12 av disse var barn).

I Norge har hundeiere de siste årene tatt til orde for å fjerne forbudet mot farlige hunder. En opphevelse har også vært støttet av Norsk Kennel Klubb (NKK). 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter