Nye korrupsjonsskandaler i PP, statsministeren må forklare seg

Publisert

Partido Popular står konfrontert med nye anklager om korrupsjon. I følge kilder innad i PP skal det ha foregått en praksis med svart tilleggsbetaling til medlemmer av partiets ledelse. Pengene, opptil 10.000 euro i måneden, skal ha blitt betalt i kontanter og delt ut i konvolutter.

Hvor lenge denne praksisen skal ha pågått og hvor langt ned i partisystemet den eventuelt har foregått, er spørsmål statsminister og partileder Mariano Rajoy nå blir bedt om å svare på.

Partido Popular står konfrontert med nye anklager om korrupsjon. I følge kilder innad i PP skal det ha foregått en praksis med svart tilleggsbetaling til medlemmer av partiets ledelse. Pengene, opptil 10.000 euro i måneden, skal ha blitt betalt i kontanter og delt ut i konvolutter.

Hvor lenge denne praksisen skal ha pågått og hvor langt ned i partisystemet den eventuelt har foregått, er spørsmål statsminister og partileder Mariano Rajoy nå blir bedt om å svare på.

Nylig ble det også kjent at partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas (2008-2010), som sammen med sin forgjenger Álvaro Lapuerta (1993-2008) skal ha administrert de tvilsomme utbetalingene, hadde opptil 22 millioner euro på konto i Sveits.

Deler av disse pengene kan ha blitt «hvitvasket» gjennom PP-regjeringens kontroversielle skatteamnesti i fjor. Dette og flere andre spørsmål vil opposisjonen nå ha svar på. Både statsministeren, finansministeren og justisministeren har blitt bedt om å forklare seg i Kongressen.

Kilder innad i partiet
Bak de nye opplysningene står advokat og tidligere parlamentsmedlem for PP (1996-2000) Jorge Trías Sagnier. I en kronikk i avisen El País mandag 21. januar forteller Trías Sagnier om skjulte regnskap og svarte utbetalinger, en praksis som skal ha pågått helt tilbake til Álvaro Lapuertas tid på 1990-tallet.

I følge Trías Sagnier, som er den første navngitte personen som forteller om saken, førte kasserer Lapuerta og senere Bárcenas to regnskap for partiet, ett offisielt og ett uoffisielt.

Beløpene som ble delt ut til partiledelsen skal ha variert i innhold avhengig av den enkeltes rolle og ansvar.

På tross av at Trías Sagnier navngir de to kassererne og flere andre partimedlemmer, ønsker han ikke å henge ut enkeltpersoner men angriper i stedet en ukultur i partiet.

Trías Sagnier, som ikke utelukker at andre politiske partier også kan ha drevet med det samme, mener at statsminister og partileder Mariano Rajoy og partisekretær Dolores de Cospedal nå må komme med en utfyllende redegjørelse for hvor omfattende den skjulte praksisen har vært.

Selv om det i dag kanskje er slutt på de svarte utbetalingene, bør de to stå frem og forklare seg og bidra til en oppklaring i saken, mener han.

«Hvis vi ikke har tiltro til de som skal lede nasjonen, hvordan kan man da forvente at innbyggerne skal leve opp til sine forpliktelser», spør Trías Sagnier.

Ansvarsfraskrivelse fra ledelsen
I følge El Pais har statsminister Rajoy til nå drevet ansvarsfraskrivelse i forhold til Bárcenas.
Da nyheten om Bárcenas´ konto i Sveits nylig lekket ut i media, skal statsministeren ha avvist spørsmål fra pressen med at Bárcenas eventuelle underslag og skatteunndragelser ikke angikk partiet.

Begrunnelsen var at Bárcenas ikke hadde vært medlem av partiet siden 2010.

Mye tyder imidlertid på at Bárcenas helt frem til i dag har opprettholdt kontakten med partiorganisasjonen og flere av partiets ledere.

I tillegg skal Bárcenas, som også er tiltalt for ulovlig finansiering av PP i perioden 2004-2008 (Gürtel-saken), ha lurt unna de 22 millionene til Sveits mens han fremdeles var kasserer for partiet og Rajoy var partileder.

Dermed ser det ut til at statsministeren blir nødt til å forholde seg til Bárcenas disposisjoner.

Opposisjonen reagerer
PSOE og resten av opposisjonen i Kongressen kom tirsdag 22. januar sammen for å diskutere hva som skal gjøres videre. Det forventes nå at PP skal forklare hva som har skjedd og at både statsminister Mariano Rajoy, finansminister Cristóbal Montoro og justisminister Alberto Ruiz Gallardón stiller opp for å svare på spørsmål.

Opposisjonen vil trolig be finansminister Cristóbal Montoro om en forklaring på hvorvidt Bárcenas´ millioner i utlandet har vært omfattet av det generelle skatteamnestiet som PP ga i 2012, noe som i så fall betyr at partiet indirekte har hjulpet Bárcenas med å «hvitvaske» pengene.

Det svært kontroversielle skatteamnestiet gikk ut på at alle som meldte fra til myndighetene om formue de hadde på konto i utlandet skulle slippe straff for skatteunndragelse mot at de betalte et gebyr på 10 % av formuen, et tilbud som gjaldt frem til 30. november i fjor.

Opposisjonspartiene vil trolig også be justisminister Alberto Ruiz Gallardón om en generell redegjørelse for hvordan skatteamnestiet egentlig har påvirket den svarte økonomien i landet og hvilke grupper i samfunnet som har unngått straff ved å benytte seg av fritaket.
 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter