Nye fengslinger i Catalonia

Publisert

Den spanske dommeren som har ansvaret for rettssaken mot uavhengighetsbevegelsen i Catalonia besluttet fredag 23. mars å varetektsfengsle fem nye katalanske politikere. De er blant annet tiltalt for opprør, brudd på grunnloven og misbruk av offentlige midler.

I tillegg har fire av bevegelsens ledere sittet fengslet siden oktober og november i fjor. Dommeren skal ha sammenliknet den politiske prosessen for løsrivelse i Catalonia med det militante kuppforsøket i Spania i 1981. Tusenvis av mennesker tok samme kveld til gatene i Barcelona og andre katalanske byer med krav om løslatelse av de fengslede.

I tillegg til politikerne som nå sitter varetektsfengslet i Spania har en rekke andre parlamentspolitikere i Catalonia rømt til utlandet, inkludert regionens tidligere president Carles Puigdemont. Den siste til å flykte var Marta Rovira, partisekretær i Catalonias ledende republikanske parti ERC (Esquerra Republicana de Catalunya). Rovira skal siden fredag 23. mars har befunnet seg i eksil i Sveits og unngikk dermed varetektsfengslingen til sine kollegaer i det katalanske parlamentet.

Fengslingen av katalanske politikere startet i forbindelse med Catalonias folkeavstemning om uavhengighet fra Spania som ble holdt den 1. oktober i fjor. Avstemningen var kjent grunnlovsstridig av den spanske forfatningsdomstolen (Tribunal Constitucional), men ble likevel avholdt. Totalt 13 katalanske politikere er tiltalt ved den nasjonale domstolen i Madrid (Audiencia Nacional), anklaget for opprør mot den spanske stat.

Som følge av prosessen for uavhengigihet ble Catalonias autonomi suspendert av sentralregjeringen i Madrid i slutten av oktober i fjor. Beslutningen ble tatt med hjemmel i grunnlovens paragraf 155 og var støttet av Senatet i den spanske nasjonalforsamlingen.

Les også: Arrestordre mot katalansk politiker

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter