Ny statsminister i Spania

0
717

Pedro Sánchez fra det spanske arbeiderpartiet PSOE er Spanias nye statsminister. Sánchez overtok som landets regjeringssjef da de konservatives leder Mariano Rajoy (PP) etter flere år med korrupsjonsanklager mot regjeringspartiet fredag 1. juni ble felt av et mistillitsforslag.

Mistillitsforslaget mot Mariano Rajoy var fremsatt av opposisjonen etter at en rekke politikere fra regjeringspartiet Partido Popular i slutten av mai ble funnet skyldig i bedrageri og korrupsjon, inkludert selve partiorganisasjonen som den tidligere statsministeren representerer og har ledet siden 2004. Rajoy har hele tiden nektet kjennskap til PPs mange korrupsjonsskandaler, men ble ikke trodd da han vitnet under rettssaken mot partiet i fjor. Han er den første statsministeren i spansk historie til å avgi forklaring i en straffesak og den første til å bli felt av et mistillitsvotum.

I dommen fra den nasjonale domstolen i Madrid (Audiencia Nacional) fra slutten av mai i år ble det sådd tvil om statsministerens troverdighet. Flertallet av dommerne mente det var grunn til å tro at partilederen hadde hatt kjennskap til den ulovlige finansieringen av PP og de svarte bonusutbetalingene som partiet, dets kasserer Luis Bárcenas og en rekke andre partimedlemmer ble dømt for.

Regjeringspartiet funnet skyldig

Rettssaken som felte Rajoy er kjent som Gürtel-saken og handler om PPs mangeårige forbindelser til et korrupt nettverk av forretningsmenn ledet av Francisco «Gürtel» Correa. Sistnevnte person er i saken dømt til 51 års fengsel.

Partido Populars tidligere kasserer Luis Bárcenas og flere andre profilerte politikere i regjeringspartiet skal i perioden 1999 til 2005 ha tatt imot ulovlige kommisjoner fra forskjellige firmaer i bytte mot forbindelser innad i partiet, oppdrag og kontrakter i det offentlige.

Selve partiorganisasjonen er funnet skyldig i saken og må betale en bot på flere hundre tusen euro for å ha begunstiget seg på midlene fra de korrupte forbindelsene partiets ledende politikere skal ha hatt til Gürtel-nettverket.

Som følge av dommen fremsatte opposisjonspartiet PSOE og partileder Pedro Sánchez et mistillitsforslag. Rajoy tapte mistillitsvotumet 180 mot 169 stemmer (ett av parlamentets 350 representanter stemte blankt).

Skifte av statsminister ble støttet av de to største partiene i Spania etter PP, nærmere bestemt PSOE og Unidos Podemos, samt en rekke mindre partier. PP og høyre-sentrumsalternativet Ciudadanos stemte imot forslaget. Sistnevnte parti har fungert som garantist for PP-regjeringens tilblivelse og politikk.

Den nye statsministeren

Pedro Sánchez har ledet PSOE (Partido Socialista Obrero Español) siden 2014, da han tok over for Alfredo Pérez Rubalcaba. Hans ledertid har vært turbulent, spesielt under regjeringskrisen i Spania i 2016. Sánchez ble da fjernet som partileder av sitt eget partistyre.

Den ferske partilederen hadde da, som nå, konsekvent sagt nei til å støtte en ny Rajoy-regjering grunnet korrupsjonen i partiet.Denne beslutningen førte til at Spania i mange måneder stod uten ny regjering. Regjeringskrisen førte til at flere av landene i EU uttrykte bekymring over situasjonen og oppfordret partiene i den spanske nasjonalforsamlingen til å finne en løsning.

Styret i PSOE ble i slutten av september 2016 enige om at Sánchez stod i veien for en regjeringsdannelse i Spania og derfor måtte fjernes. Et interimsstyre tok deretter over ledelsen i partiet og fikk påsett at landet fikk en ny regjering med Rajoy som statsminister.

Etter den kontroversielle operasjonen og avsettelsen av Sánchez startet en ny nominasjonsprosess i PSOE i 2017. Sánchez som hele tiden hadde hatt støtte hos «grasrota» i partiet gjorde et historisk comeback og ble gjenvalgt som partileder juni samme år.

Sánchez ble statsminister i Spania fredag 1. juni, den syvende siden overgangen til demokrati og den første som kommer til makten ved mistillitsvotum. Sánchez er utdannet i økonomi og offentlige ledelse, er gift og har to barn.