Ny protest mot tyrefekting og okseløp

Publisert

Motstanden mot tyrefekting og okseløp i Spania fortsetter. Lørdag 12. september var tusenvis av mennesker samlet i protest ved Puerta del Sol-plassen i Madrid. Markeringen var spesielt rettet mot det forestående Toro del la Vega i Tordesillas, det kanskje mest kontroversielle av alle okseløp i Spania. Stevnet skal etter planen gå av stabelen tirsdag 15. september, men vil som de foregående årene bli forsøkt stoppet. De skal være første gang man har klart å samle et så høyt antall mennesker til markering.

Det som begynte for mange år siden som et fåtall aktivisters kamp mot tyrefekting, er i dag blitt en stor bevegelse i Spania. Under markeringen ved Puerta del Sol i Madrid lørdag 12. september ble mengden deltagere anslått til nærmere ett hundre tusen, angivelig et historisk høyt antall. I fjor var tallet 45.000.

Markeringen som ble arrangert av dyrevernorganisasjonen Partido contra el Maltrato Animal (Pacma) kommer få dager før det beryktede Toro de la Vega (Oksen fra Vega) skal arrangeres i byen Tordesillas i Nord-Spania. De siste årene har arrangementet blitt arena for konfrontasjoner mellom dyrevernaktivister og tilhengere av tyrefekting og okseløp.

Les: Protest mot okseløp endte i steinkasting

Hvert år arrangeres flere tusen okseløp i Spania. Få av dem er så brutale som arrangementet i Tordesillas. Løpet har angivelig en over 500 år lang tradisjon og går ut på at en terget og stresset okse jages gjennom byens gater og ut på en åpen plass utenfor sentrum. Rundt et hundretals utvalgte matadorer, noen til fots andre til hest, forsøker så å drepe oksen med spyd. Dersom dyret klarer å komme seg unna får det lov til å leve, noe som skal ha forekommet to ganger de siste tjue årene.

Å få stoppet okseløpet i Tordesillas og liknende arrangementer i andre spanske byer, har vist seg vanskelig. Den politiske støtten til slike stevner er fremdeles stor, noe sittende regjering blant annet er et bevis på. Tyrefekting og okseløp fikk i november 2013 offisiell status som spansk kulturarv. Forslaget ble vedtatt av regjeringspartiet Partido Popular med støtte fra Unión del Pueblo Navarro (UPN). Selve initiativet til lovforslaget kom fra tyrefektingens egne representanter, med en underskriftskampanje der nærmere 600.000 spanjoler hadde skrevet under, inkludert statsminister Mariano Rajoy.

Les også: Debatt om tyrefekting og okseløp

Foto: Fjorårets markering mot okseløpet i Tordesillas der rundt 45.000 mennesker deltok (Madrid, september 2014).

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter