Ny ordkrig over Gibraltar

Publisert

Spanias regjering går igjen hardt ut i striden om Gibraltar. Onsdag 5. oktober sa landets utenriksminister José Manuel García-Margallo (PP) at det spanske flagget vil bli «plantet» på det kjente fjellet før gibraltarske myndigheter «aner det». Uttalelsen kom som en replikk til Gibraltars statsminister Fabian Picardo som tidligere har sagt at Spania aldri kommer til å «legge sin hånd» på halvøya. Bak den krasse ordvekslingen ligger det imidlertid vilje til forhandlinger.

Selv om ordkrigen mellom Spania og Gibraltar fortsetter, ser man også vilje til forhandlinger. Riktignok snakker José Manuel García-Margallo om å trappe opp tempoet i prosessen. Brexit (britenes utmeldelse av EU) har i følge den spanske utenriksministeren banet vei for fortgang. Hvis Gibraltar vil fortsette å være en del av EU, bør de gå i samtaler med Spania. I følge utenriksministeren ligger nemlig nøkkelen til fortsatt medlemskap hos Spania, et land som i motsetning til Storbritannia fortsetter i unionen.

Samtidig snakker man på spansk side om et felles eierskap til halvøya. Tanken er at både Spania og Storbritannia skal ha råderett. I tillegg skal det gibraltarske folk gis rettigheter som sikrer videre autonomi som selvstyrt region.

I følge García-Margallo vil Spania ta initiativ til forhandlinger når datoen for Storbritannias utmeldelse av EU er klar. Utenriksministeren anslår mars 2017 og mener en felles råderett vil kunne oppnås innen fire år. Gibraltarske innbyggere vil med en slik avtale beholde sitt britiske statsborgerskap og samtidig ha rett til spansk pass. Videre skal Spania og Storbritannia innlede et forsvarssamarbeid der kontrollen over det strategisk viktige stedet er delt mellom dem. I tillegg skal grensekontrollen mellom Gibraltar og Spania avvikles.

Les også: Kongen vil ha Gibraltar tilbake

 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter