Ny 10-euroseddel i omløp

Publisert

Idag 23. september utsteder Den europeiske sentralbank (ESB) en ny 10-euroseddel. Den nye seddelen er vanskeligere å forfalske og enklere å kontrollere.

Idag 23. september utsteder Den europeiske sentralbank (ESB) en ny 10-euroseddel. Den nye seddelen er vanskeligere å forfalske og enklere å kontrollere.

For å markere begivenheten, og for å øke bevisstheten om seddelen, har filmen “Oppdag den nye 10-euroseddelen” blitt produsert på 23 EU-språk.

Den nye 10-euroseddelen har nye og forbedrede sikkerhetsfunksjoner, samt et friskt utseende. Hologrammet og vannmerket på seddelen inkluderer et portrett av Europa, en figur fra gresk mytologi. Den har også det sentralbanken kaller et “smaragd nummer.” Når man vipper på seddelen viser den et skinnende nummer som endrer farge fra smaragdgrønt til dyp blå.

For at overgangen til den nye 10-euroseddelen skulle gå så glatt som mulig har sedlene vært tilgjengelig for eiere av bankautomater de siste ni månedene.

Den nye pengeseddelen er mindre enn den forrige og er utstyrt med nye kjennetegn som vanskeliggjør kopiering. Behovet for å bytte ut de gamle sedlene har økt etter at det i fjor ble oppdaget betydelig flere falske sedler i omløp i eurolandene, også i Spania. Utskiftningen av eurosedlene startet med 5-euroen i mai i fjor og fortsetter nå med 10-euroen.

Den nye 10-euroseddelen er en oppfølging av 5-euroen fra mai i fjor og vil være i sirkulasjon fra og med 23. september.

Senest i januar i år ble det avdekket falske pengesedler i Spania. En person med tilhold i byen Elche på Costa Blanca ble tatt med avansert kopieringsutstyr og flere tusen euro i 20- og 50-eurosedler. Eksempler på liknende forfalskninger er også funnet i andre euroland.

Totalt skal det i fjor ha blitt oppdaget rundt 670.000 falske eurosedler i EU, 26 prosent mer enn året før. Det er først og fremst 20- og 50-eurosedlene som forfalskes, etterfulgt av 100-euroseddelen. Det er imidlertid også registrert en økning i forfalsking av 10-eurosedler.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: