Norske kongeørner splitter biologer og naturvernere Spania

Publisert

Et prosjekt for å sette ut norske havørner i Nord-Spania er lagt på is etter kritikk fra enkelte biologer og naturvernere. Totalt 21 havørner, de største rovfuglene i Europa, skulle settes ut i Asturias og Cantabria, men regionale myndigheter skal ha trukket tilbake sin støtte.

Miljøverndepartementet hadde blitt enig med de regionale myndighetene om å sette ut havørnen etter at det ble konstatert at den var utryddet i Nord-Spania. Til tross for den opprinnelige støtten har prosjektet nå blitt bremset etter kritikk fra biologer og naturvernere som stiller spørsmålstegn ved fuglens historiske tilstedeværelse, samt ørnens potensielle skade på innfødte arter.

Ernesto Álvarez, leder for den naturvernere-foreningen Grefa, sier til storavisen El País at prosjektet, med et budsjett på 360 000 euro, har gitt “spektakulære resultater”. Men nå er fremtiden til de 21 gjenværende av de opprinnelige 25 ørnene som ble satt ut, uklar.

Enkelte biologer og naturvernere, som Maritxu Ameigeiras fra Ecologistas en Acción Asturias, hevder at havørnen ikke er en stedegen art, og at introduksjonen kan skape problemer for andre stedegne arter, som den endemiske skarven. Slike innvendinger har fått de regionale myndighetene i Asturias og Cantabria til å endre standpunkt og be om at prosjektet stoppes, selv om de ikke finansierer initiativet selv.

Ifølge Miguel Ferrer, forsker ved den biologiske stasjonen Doñana-CSIC og ekspert på reintroduksjon av fugler, finnes det klare vitenskapelige bevis for at havørnen, som opprinnelig kommer fra Afrika, en gang har vært i Spania. Lorena Juste, biolog i Grefa, har uttrykt bekymring for misforståelser og feilinformasjon om arten.

Spørsmålet er nå hva man skal gjøre med de 21 ørnene som er på frifot i Nord-Spania. Enkelte miljøorganisasjoner har tatt til orde for å fjerne fuglene, mens Grefa mener at prosjektet må fortsette. Inntil videre sies det at det er uaktuelt å fange fuglene.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter