Norsk TV uten “piratsignal”

Publisert

Høstens kanskje heteste tema for mange nordmenn bosatt på Costa Blanca, har vært problematikken rundt norsk TV i Spania, eller mangel på sådan, etter at politiet har  raidet flere firma i både Alfaz området og i Torrevieja. Guardia  Civil har stengt flere av de ulovlige senderne mange nordmenn var tilknyttet. Og det er kun et spørsmål om tid før de resterende som fortsatt sender vil blir stengt. Temaet har vært gjenstand for stor debatt og utveksling av erfaringer på Spaniaposten’s webside. Innspillene har vært mange, så vel seriøse, som useriøse.

Spaniaposten skal her presentere de to eneste sikre måtene å se norsk TV i Spania på uten å støtte opp om organisert kriminell virksomhet, hvor muligheten for å reklamere når Guardia Civil drar ut pluggen er null.

La det være helt klart. Det er ingen firma som har rett til å videreformidle norske TV-signaler i Spania. Du må selv ta ned signalet fra satelitten.

TV-signaler har med internasjonale opphavsrettigheter å gjøre. Og siden astronomiske pengesummer er involvert, følger et omfattende og komplisert lovverk med disse rettighetene. Ingen ”piratfirmaer” med noen hundre eller tusener abonnementer på Costa Blanca har økonomisk eller juridisk slagkraft til å kunne utrette noe som helst overfor dette lovverket, som sikrer de som eier rettighetene til TV programmer og serier å selge de til forkjellige land separat.

Derfor er det direkte latterlig slik vår kollega Vikingposten skrev for kort tid tilbake, at piratene nå forhandler med TV-selskapene om rettighetene. Ingen av TV selskapene ville i det hele tatt satt seg til forhandlingsbordet med folk som har levd av å stjele deres produkter og videreselge dem i en årrekke.

Konklusjonen er som følger: At ”piratselskapene” skal få rettigheter til å videresende TV-signaler, er like sannsynlig som at Nike eller Adidas skal gi selgerne på silkemarkedet i Beijing rett til å selge piratprodukter påført deres merkenavn til en brøkdel av prisene de selv opererer med, glem det!

Stor eller liten parabol
Bortsett fra de mulighetene man har via internett, finnes det per i dag, som vi allerede har nevnt, to lovlige muligheter for å se norsk TV i Spania. En med 8o centimeter, og en med 240 centimeter, parabolantenne. Via førstnevnte mulighet vil man bare få inn NRK 1, samt NRK P1 (Radio Skandinavia). Via den andre får man inn rundt 80 TV-kanaler. Tyske Bernd Adler hos TeleSat i Alfaz del Pi leverer begge alternativene.

Lovlig i Spania
– Det som gjør at disse mulighetene ikke er ulovlige, er at man tar signalene rett ned fra satellitt, det er ingen som først tar ned signalene, for så videreformidle dem med fortjeneste. Samtlige kanaler sender på den nye satellitten Thor 5, bare TV 2 og TV Norge sender på den gamle Thor 3 satellitten. På disse to kanalene kan man derfor innimellom få noen forstyrrelser, men de andre har klokkeklart bilde, forsikrer Berndt.

Begge mulighetene krever imidlertid at kundene selv har med seg et Canal Digital kort fra Norge, som man kun får kjøpt om man har adresse i Norge. P.S. Canal Digital liker ikke at disse kortene brukes i utlandet. Det koster ca 1.000 kroner i året. Dekoderen kan man enten ha med seg, eller kjøpe her i Spania.

– Det har på mange måter tatt av for meg etter at politiet begynte å stenge ”piratselskapene”. Det er særlig i Torreviejaområdet at jeg har hatt en merkbar økning. På det verste får jeg 50-60 henvendelser om dagen der nede ifra. Jeg har nylig ansatt en dansk ekspeditør her i butikken, for å ta seg av alle de nye kundene mine, mange foretrekker å bli betjent på morsmålet, sier Bernd Adler hos Telesat.

 

Gjør det selv!
Det er fullt mulig å gjøre en installasjon selv med en vanlig 80cm antenne for å ta inn NRK1. Først må du ha kortet fra Canal Digital og en dekoder. Så monterer man parabolen og stiller den inn mot satellitten Thor 5 som ligger på 0.75 grad vest. Og så er man i praksis i gang.
 

 

 

Tekniske data:

 

 • Service ID:         2014
 • PID’s (Audio/Video):     515/652
 • Transponder:       BSS 37
 • Frekvens:           12.418 GHz
 • Pol:                    V
 • Symbolrate:        28.000
 • FEC:                   7/8
 • NID:                   70
 • TID:                    20
 • Kryptering:          Conax
 • Beam:                 T2
 • Kanal:                  NRK1 Reserve

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter