Nonne mener Maria ikke var jomfru

Publisert

Spanias kjendisnonne Lucía Caram er i hardt vær etter å ha satt spørsmålstegn ved Jomfru Marias jomfruelighet. Under et intervju på spansk tv sjokkerte den argentinskfødte nonnen spanske troende ved å hevde at moren til guds sønn trolig hadde sex før unnfangelsen. Det slår i så fall bena under ideen om jomfrufødselen, en av de viktigste læresetningene i den kristne tro.

Unnfanget ved Den hellige ånd ja, men jomfrufødsel nei. Det ser ut til å være nonne Lucía Carams konklusjon i et intervju på den spanske tv-kanalen Cuatro. Uttalelse har satt sinnene i kok hos enkelte troende og får sterk kritikk innen Den katolske kirke både i Spania og latinamerikanske land.

Den 51 år gamle nonnen er etter intervjuet blitt utsatt for det som likner en ren heksejakt på sosiale medier og er blitt kalt «hore» av en programleder i en latinamerikansk tv-kanal.

Innen kirken er det også kommet kritikk. Enkelte mener uttalelsen er så alvorlig at Caram bør fjernes fra tjenesten som nonne i Spania.

Caram som hører til klosteret Santa Clara i Manresa i Catalonia er allerede kjent for en rekke tv-opptredener og for sin aktive rolle i sosiale medier. Hun er tidligere blitt kritisert for å være frittalende og for å være politisk farget gjennom å gi støtte til ja-siden i kampen for uavhengighet i Catalonia.

I det omstridte tv-intervjuet som ble sendt den 29. januar sier Lucía Caram at hun tror Maria var en kvinne som «elsket sin ektemann Josef» og at paret etter alt å dømme hadde et «vanlig forhold». Hun legger deretter til at «det vanlige» for ektepar på den tiden var, i likhet med i dag, å ha sex. Hun sier videre at man i Den katolske kirke i dag «sitter fast i gamle normer som vi selv har funnet opp, uten å få ut den ekte meningen».

Bispedømmet i Vic som nonnens kloster er underlagt har tatt avstand fra uttalelsene og forsikret sine troende om at Maria «alltid» har vært jomfru og at dette halt starten av har vært en del av den kristne tro fra.

Bispedømmet har foreløpig ikke kommet med sanksjoner mot nonnen, men beklager den eventuelle «forvirringen» hennes uttalelsen kan ha skapt blant troende.

 

Jomfrufødselen

Jomfrufødselen regnes som en av de viktigste læresetningene innen kristendommen. Fortellingen blir referert til i Matteusevangeliet og Lukasevangeliet og går ut på at Maria var jomfru da hun ble gravid med Jesus og at unnfangelsen skjedde etter et platonisk møte med Den hellige ånd.

Jomfrufødselen som doktrine (La doctrina del nacimiento virginal) står kanskje sterkest hos katolikker. For troende er jomfrueligheten knyttet til tanken om kyskhet, en av De syv dyder i Den katolske kirke. Det å avstå fra seksuell omgang er da også pålagt både prester og nonner.

Å akseptere jomfrufødselen som sant regnes som en forutsetning på linje med troen på skapelsesberetningen. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter