Nesten 30 000 traktorer blokkerer veiene i Spania

Publisert

Tusenvis av sinte spanske bønder tok til gatene 6. februar og blokkerte veier over hele Spania. Det dreide seg om ville streiker i regi av minoritetsorganisasjoner som ikke anerkjenner de ledende fagforeningene i landbruket, og som organiserer seg gjennom sosiale nettverk.

Mer enn 50 planlagte demonstrasjoner i februar over hele landet. De tre landbruksorganisasjonene Asaja, COAG og Upa, vil aksjonere sammen. Parallelt vil Unión de Uniones avholde egne demonstrasjoner, mens andre mindre grupper vil organisere seg via sosiale medier. Sistnevnte kom de andre organisasjonene i forkjøpet tirsdag 6. februar med spontane og omfattende protester.

Splittelsen innad i bondeorganisasjonene ble tydelig umiddelbart etter de første oppropene. Noen bønder føler seg ikke representert av de store fagforeningene og stiller tøffere krav til myndighetene, som for eksempel å avskaffe Agenda 2030 og fjerne dagens dyrevern- og miljøkrav.

De ledende landbruksorganisasjonene understreker viktigheten av dialog med myndighetene og etterlyser konkrete tiltak for å imøtekomme kravene. Målet er endringer i EUs felles landbrukspolitikk og forbedringer i matvarekjeden. Ifølge avisen El País forventes mobiliseringene å fortsette til sektorens krav er innfridd.

Flere spanske lastebiler med landbruksprodukter er blitt vandalisert av sinte franske bønder, som anklager Spania for urettferdig konkurranse på grunn av et påstått slappere regelverk enn Frankrike. Den spanske landbrukssektoren retter på sin side de samme anklagene mot produkter fra Marokko.

Landbruksminister Luis Planas har hatt møter med de ledende landbruksorganisasjonene, men har ikke klart å overtale dem til å avlyse de varslede demonstrasjonene. Den 6. februar klarte protesterende bønder å blokkere havnen i Málaga, messehallene i Valladolid og motorveier som A-92 i Granada med sine traktorer.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter