Nektet kjennskap til korrupsjon

Publisert

Spanias statsminister Mariano Rajoy nektet onsdag 26. juli enhver kjennskap til korrupsjonen som skal ha foregått i Partido Popular under hans tid som nestleder og senere partileder i partiet. I det historiske rettsmøtet der statsministeren var kalt inn som «vitne» svarte han at han aldri hadde hørt om partiets skjulte regnskaper, ei heller de svarte bonusene ledelsen i partiet i en årrekke skal ha fått utbetalt i kontanter. Det er første gang i spansk historie at en statsminister har måttet stille til avhør i en rettssak.

Mariano Rajoy har sittet i Partido Populars ledelse siden 1990-tallet og har vært partiets leder siden 2004. Mange mener derfor at han må ha kjent til korrupsjonen og den ulovlige finansieringen av partiet som er kommet frem gjennom de siste årene med etterforskning. Hovedpersonen selv nekter imidlertid for å ha hatt kunnskap om saken.

Under rettsmøtet i den såkalte Gürtel-saken 26. juli var Rajoy kalt inn som vitne, noe man aldri tidligere har opplevd med en spansk statsminister.

Rajoy nektet for å ha hatt kjennskap til de skjulte regnskapene som partiets kasserer Luis Bárcenas vedkjente seg tidligere i år, ei heller de svarte bonusene partiets ledelse i en årrekke skal ha fått utbetalt i kontanter.

Om saken uttalte lederen for de konservative at han hadde «absolutt ingen» kjennskap til forholdene den tidligere kassereren har innrømmet om partiets ulovlige finansiering i retten i januar i år.

Som begrunnelse for at han ikke visste hva som foregikk nedover i partiorganisasjonen da han var nestleder og leder mente statsministeren at man måtte skille mellom administrasjon og politikk.

«Jeg har aldri drevet med regnskaper» var en av Rajoys formuleringer på mer en førti spørsmål i saken. Rajoy var kalt inn i egenskap av å være partiets varanestleder, nestleder og til slutt partileder i perioden 1999 til 2005.

Les mer om bakgrunnen for saken: Nekter kjennskap til svart økonomi


Gürtel-saken

Vitneavhøret til Rajoy kommer etter at regjeringspartiet Partido Popular tidligere i år ble gjort til part i korrupsjonssaken Gürtel. En rekke av partiets politikere på lokalt, regionalt og nasjonalt plan var allerede dømt eller tiltalt i saken. Da selve partiorganisasjonen også ble inkludert i tiltalen ble partilederen selv kalt inn til avhør.

Rajoy har hatt en dominerende rolle i PP siden 1990-tallet og har vært partileder siden i 2004. I denne perioden skal millioner av euro på irregulært vis ha kommet partiet til gode, penger som kommer fra antatt korrupte aktører i spansk forretningsliv, herunder Gürtel-nettverket.

Les også: 13 års fengsel for PP-korrupsjon  

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter