Nekter kjennskap til svart økonomi

Publisert

Spanias statsminister Mariano Rajoy nekter kjennskap til at partiet hans Partido Popular i en årrekke skal ha operert med doble regnskaper og svarte bonusutbetalinger til partiledelsen. Uttalelsen kommer i forbindelse med at tidligere kasserer i partiet Luis Bárcenas nylig slapp ut fra varetekt. Eks-kassereren hevder å sitte på kompromitterende lydopptak av samtaler med med både Rajoy og andre i partiledelsen.

Mariano Rajoy har sittet i Partido Populars ledelse siden 1990-tallet og har vært partiets leder siden 2004. Mange mener derfor at han må ha kjent til korrupsjonen og den ulovlige finansieringen av partiet som er kommet frem gjennom de siste årene med etterforskning. Partiledelsen skal gjennom den skjulte økonomien i en årrekke også ha mottatt svarte bonusutbetalinger, noe som fremgår av dokumentasjonen retten sitter på. Rajoy som angivelig er blant dem som står oppført i regnskapene nekter imidlertid enhver kjennskap til saken.

I et tv-intervju med kanalen Telecinco mandag 26. januar hevder Spanias statsminister at han «hverken kjente til de doble regnskapene eller har tatt imot svarte penger». Rajoy har tidligere innrømmet at partiet har hatt «alvorlige problemer» med korrupsjon, men at dette kun har handlet om enkeltpersoner, folk som på et tidspunkt hadde «fått hans tillit og misbrukt den». En av dem han sikter til er nettopp partiets tidligere kasserer.

Luis Bárcenas som nylig slapp ut av fengsel etter 19 måneder i varetekt har påstått en rekke ganger at Rajoy kjente til den svarte økonomien og at han som partileder skal ha mottatt månedlige bonusutbetalinger i kontanter. Dette skal ha pågått i minst 15 år fra 1993 til 2008.

Etter å ha sluppet ut av fengsel hevder Bárcenas at han også sitter på avslørende lydopptak av samtaler med både Rajoy og andre i partiledelsen. Den tidligere kassereren skal i følge ham selv ha sikret seg beviser da han første gang ble tiltalt i saken og utstyrt seg med en skjult båndopptager. Hvorvidt dette stemmer er foreløpig uklart. Den tidligere PP-politikeren hevder imidlertid hardnakket at opptakene eksisterer og at de befinner seg i trygg forvaring hos nære venner.

Samtidig med de nye påstandene fra Bárcenas har Partido Popular på nytt avvist en appell fra opposisjonen i Kongressen om å få Mariano Rajoy inn på teppet for å forklare seg. I følge en uttalelse fra PP heter det at de anser det om avklart at hverken statsministeren eller ledelsen i partiet har hatt kjennskap til Bárcenas´ «lysskye virksomheten».

Les også:

Sliter med å bortforklare korrupsjon

«Rajoy visste om skjulte regnskaper»

Foto: Statsminister i Spania og partileder i Partido Popular, Mariano Rajoy.

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter