Nei til utbygging etter skogbrann

Publisert

Skogområdene som er brent nord på Costa Blanca skal ikke omreguleres til utbygging. Det sier regionspresidenten i Valencia, Ximo Puig (PSOE). Det antas at mange skogbranner i Spania er påsatt av grunneiere som ønsker å selge tomten til utbyggere. Temaet fikk fornyet aktualitet etter at regjeringspartiet Partido Popular i fjor innførte en kontroversiell lov som gjør slik omregulering enklere.

Årsaken til brannene i Xàbia og Benitatxell nord på Costa Blanca i begynnelsen av september er under etterforskning. Det foreligger ikke bevis for at svindel ligger bak, men mye tyder på at brannene var påsatt.

Muligheten for at de kan ha vært påsatt ryster lokalbefolkningen. Presidenten i Valencia-regionen Ximo Puig (PSOE) kaller det «økologisk terrorisme» og har gitt garantier for at de berørte områdene ikke blir gjenstand for omregulering.

Brannene som ble oppdaget søndag 5. september skal ha startet på minst tre forskjellige steder. Et område på over 800 hektar ble brent, flere hus gikk med i flammene og rundt 1.400 personer måtte evakueres. I tillegg til Xàbia og Benitatxell oppstod det skogbranner i Bolulla, Callosa d´en Sarrià, Tárbena og Xaló.

 

Ny lov åpner for omregulering

Etter at regjeringspartiet Partido Popular innførte en lovendring i juli 2015 (Ley de Monte) er det blitt lettere å få omregulert naturområder til utbygging etter skogbrann.

Den gamle loven av 2003 inneholdt et konkret forbud mot slik omregulering (30 år måtte gå før omregulering kunne tillates). Poenget med regelen var nettopp å unngå svindel der skogbranner blir startet for å få omregulert og bygget ut naturområder.

I PPs nye lov er dette forbudet fjernet. I stedet åpner man for at den autonome regionen der brannen har skjedd kan tillate omregulering. Etter at loven kom, skal flere kommuner ha opplevd en økning i antall skogbranner.

Les også: Skogbrann trolig påsatt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter