NATO med større fokus mot syd

Publisert

De siste dagene er det gjennomført NATO-øvelser i Spania, Portugal og Italia. NATO vil fremover konsentrere mer av sin beredskap mot forsvarsalliansens grenser mot syd. Endringer i mange land etter den arabiske våren og borgerkrigen i Syria har bidratt til å forandre trusselbildet. Fremveksten av Al Qaeda i Malí og Den islamske stat (IS) i Libya er blant faktorene som nevnes, samtidig som det lenge har vært mindre militær aktivitet i Afghanistan og Irak. Etter lengre tid med orientering mot øst og konflikten i Ukraina og Russland rettes nå fokuset i større grad mot potensielle trusler fra Nord-Afrika og land i Midtøsten, skriver El País.

I en uttalelse på en pressekonferanse i Zaragosa onsdag 4. november sier NATO-sjef Jens Stoltenberg at manglende stabilitet og risiko i sydområdene er farer som er nære NATOs grenser. Stoltenberg som var i Spania i forbindelse med den omfattende NATO-øvelsen Trident Juncture 2015 mener organisasjonen er beredt til å beskytte medlemslandenes «verdier, folk og territorier». Trident Juncture 2015 startet i 3. oktober og avsluttes 6. november. 36.000 soldater fra 30 land har vært med i øvelsen med 140 fly og 60 båter i aksjon. Øvelsen som er den største på mer enn ti år er blitt gjennomført i Spania, Italia og Portugal og i Belgia, Canada, Tyskland, Nederland og Norge, med marine øvelser i Atlanterhavet og Middelhavet. Observatører fra mange land utenfor alliansen har vært tilstede under øvelsene, også fra Russland.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter