NATO med større fokus mot syd

Publisert

De siste dagene er det gjennomført NATO-øvelser i Spania, Portugal og Italia. NATO vil fremover konsentrere mer av sin beredskap mot forsvarsalliansens grenser mot syd. Endringer i mange land etter den arabiske våren og borgerkrigen i Syria har bidratt til å forandre trusselbildet. Fremveksten av Al Qaeda i Malí og Den islamske stat (IS) i Libya er blant faktorene som nevnes, samtidig som det lenge har vært mindre militær aktivitet i Afghanistan og Irak. Etter lengre tid med orientering mot øst og konflikten i Ukraina og Russland rettes nå fokuset i større grad mot potensielle trusler fra Nord-Afrika og land i Midtøsten, skriver El País.

I en uttalelse på en pressekonferanse i Zaragosa onsdag 4. november sier NATO-sjef Jens Stoltenberg at manglende stabilitet og risiko i sydområdene er farer som er nære NATOs grenser. Stoltenberg som var i Spania i forbindelse med den omfattende NATO-øvelsen Trident Juncture 2015 mener organisasjonen er beredt til å beskytte medlemslandenes «verdier, folk og territorier». Trident Juncture 2015 startet i 3. oktober og avsluttes 6. november. 36.000 soldater fra 30 land har vært med i øvelsen med 140 fly og 60 båter i aksjon. Øvelsen som er den største på mer enn ti år er blitt gjennomført i Spania, Italia og Portugal og i Belgia, Canada, Tyskland, Nederland og Norge, med marine øvelser i Atlanterhavet og Middelhavet. Observatører fra mange land utenfor alliansen har vært tilstede under øvelsene, også fra Russland.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter