Nasjonaldagen preget av flyulykke

Publisert

Torsdag 12. oktober var Spanias nasjonaldag. Dagen ble som vanlig feiret med kongelig representasjon i Madrid, militærparade og flyoppvisning. Årets feiring var på forhånd merket av den spente situasjonen i Catalonia. Alt ble imidlertid overskygget av den tragiske ulykken etter flyshowet der en av pilotene omkom.  

Årets feiring av den spanske nasjonaldagen var på forhånd merket av den spente situasjonen i Catalonia. Den katalanske regjeringen hadde få dager før feiringen åpnet for dialog med Madrid, men gjorde det samtidig klart at erklæringen om løsrivelse fra Spania skulle gjennomføres. Spanias regjering svarte med å igangsette tiltak for å aktivere artikkel 155 i grunnloven, en bestemmelse som fratar den autonome regionen dens politiske myndighet og underlegger den Madrid.


Jagerfly krasjet etter oppvisning

Nasjonaldagen og dens politiske implikasjoner ble imidlertid overskygget av dødsfallet til en av pilotene som deltok i flyoppvisningen over Madrid.

Rett etter militærparaden kom nyheten om at et Eurofighter-fly av ukjente årsaker hadde styrtet på vei tilbake til basen Llanos i Albacete (Castilla-La Mancha). Piloten omkom i ulykken.


Fiesta Nacional de España

Den spanske nasjonaldagen Fiesta Nacional de España, også kjent som Día de la Hispanidad, er opprinnelig en feiring av den historiske begivenheten da Christofer Columbus kom til Amerika 12. oktober 1492. Dagen skal ha blitt feiret for første gang i Madrid i 1935. I dag feires også grunnloven av 1978 som en slags nasjonaldag, lovverket som offisielt gjorde Spania til demokrati etter nærmere førti år med diktatur. 

Feiringen av Columbus er imidlertid kontroversiell. Mange mener den italienskfødte oppdageren ikke er verdig en den historiske markeringen, men symboliserer starten på den spanske kolonitiden og den vestlige verdens utnyttelse av innfødte i Amerika. Under Spanias tre hundre år med herredømme skal millioner av mennesker ha dødd som følge av undertrykkelse og slaveri. Andre gir Columbus æren for å ha oppdaget Amerika og for å ha introdusert vestlig kultur til andre verdensdeler.


Boikottet nasjonaldagen

Regjeringslederne fra de forskjellige regionene i Spania var tilstede under militærparaden, så nær som Carles Puigdemont fra Catalonia, Íñigo Urkullu fra Baskerland og Uxue Barkos fra Navarra. Det nevnte regionspresidentene var heller ikke tilstede under fjorårets feiring.

Catalonia, Baskerland og Navarra er regioner som tradisjonelt har hatt større politisk og kulturell distanse til det spanske monarkiet enn andre regioner.

Les også: Åpner for dialog med Spania 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter