Mobiliserer mot Spanias “kneblelov”

Publisert

Opposisjonspartiene i den spanske kongressen har tatt initiativ til en ny offensiv mot regjeringspartiet Partido Populars lov om borgersikkerhet. Loven som ble innført i 2015 har fått kritikk for å gå på akkord med ytringsfriheten og har fått tilnavnet “knebleloven”. En lovtekst for å endre den omstridte loven ble utarbeidet og vedtatt i fjor, men har ligget brakk siden det. Opposisjonen har nå annonsert at de gjenopptar prosessen for å endre loven.

Det nye initiativet til å endre loven om borgersikkerhet (Ley de Seguridad Ciudadana) kommer fra det spanske arbeiderpartiet PSOE og det baskiske partiet PNV. Samtidig har sentrum-høyrepartiet Ciudadanos og det sosialistiske partisamarbeidet Podemos Unidos annonsert at de vil støtte et forslag om endre loven. Dersom de fire partiene blir enige om et forslag, vil loven kunne endres grunnet partienes flertall i Kongressen.

Loven som blant annet har fått kritikk av Amnesty International ble vedtatt da statsminister Mariano Rajoy og hans konservative regjeringsparti Partido Popular i 2015 da partiet fremdeles hadde absolutt flertall i nasjonalforsamlingen. Etter parlamentsvalget i desember 2015 tapte PP flertallet, noe som har åpnet for at loven kan endres.

 

«Knebleloven» (Ley Mordaza)

Den kontroversielle loven ble introdusert av PP-regjeringen midt under de økonomiske nedgangstidene i 2012 og 2013 da Spania var preget av massive demonstrasjoner og protester mot kutt og innsparinger. Loven er blitt ansett som et forsøk på å kvele protestene mot regjeringen, ved blant annet å gi politiet friere tøyler til å gripe inn overfor demonstranter og øke satsene for bøter dramatisk.

De viktigste endringene opposisjonen ønsker å gjøre gjelder nettopp denne delen av loven. En lovtekst for å endre de aktuelle paragrafene ble utarbeidet i fjor, men har ligget brakk siden det. Opposisjonen har nå annonsert at de gjenopptar prosessen og håper endringsforslaget kan bli vedtatt innen utgangen av 2018.

Les mer om loven: Endring av PPs «kneblelov» vedtatt

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter