Minister skremmer med ETA

Publisert

Innenriksminister Jorge Fernández Díaz fra det konservative Partido Popular mener en regjering på venstresiden er å la ETA få det som de vil. Dersom PSOE og Podemos skal styre Spania vil det være som «regn i mai» for den baskiske separatistgruppen sier ministeren og mener det ligger en «skjult agenda» bak et eventuelt samarbeid med PNV (Det baskiske nasjonalistparti).

Både PSOE og Podemos, men også sentrum-høyrealternativet Ciudadanos, reagerer på uttalelsene og mener PP heller bør vise lojalitet overfor velgerne som har stemt på partiene og ikke forsøke å manipulere regjeringsforhandlingene.

Partido Popular sitter fremdeles med styringen i Spania og vil gjøre det frem til en ny regjering er på plass. Partiet som ledes av statsminister Mariano Rajoy er landets største, men har etter valgnederlaget 20. desember tapt over en tredjedel av sine velgere og har ikke fått støtte til en ny regjeringsdannelse fra de andre partiene.

At PP nå bruker sin forlengede regjeringsperiode til å blande seg inn i de andre partienes forhandlinger, har møtt sterk kritikk fra både PSOE, Podemos og Ciudadanos. Spesielt har de siste uttalelsene til innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) skapt reaksjoner. I en kommentar for få dager siden gikk ministeren så langt som å advare mot en regjering på venstresiden. Dersom PSOE og Podemos skal styre landet med støtte fra PNV (Det baskiske nasjonalistparti) vil det være som «regn i mai» for ETA uttalte han. Han mente i tillegg at det lå en «skjult agenda» bak forhandlingene og betegnet et eventuelt regjeringssamarbeid som «dødelig for Spania».

Det er imidlertid ikke bare den gamle terrorfrykten knyttet til den baskiske separatistgruppen ETA som blir brukt. Flere andre PP-politikere har også bidratt med skremselspropaganda, blant annet knyttet til økonomien. Finansminister Luis de Guindos har uttalt en regjering med venstrepartiet Podemos vil skape «usikkerhet i markedet». Industriminister José Manuel Soria har gått lenger og sagt at dersom en regjering «av denne typen» skal styre, vil han i fremtiden «ikke satse en eneste euro i Spania» fordi han ikke vil «sette investeringene sine i fare». En regjering med Podemos vil i følge ham føre til «nedgang og usikkerhet».

Både PSOE og Podemos har reagert på PPs forsøk på avskrekking. Det samme har sentrum-høyrealternativet Ciudadanos. Partiene ber det fungerende regjeringspartiet om å respektere velgernes stemmer og ikke forsøke å manipulere regjeringsforhandlingene.

PSOE og Podemos fikk til sammen over 40 prosent av stemmen ved valget. Dersom Ciudadanos telles med nærmer det seg 60 prosent. PP har på sin side 28 prosent.

Les: Valget: PP betydelig redusert

Det er fremdeles uklart hvordan Spanias nye regjering vil se ut. Det spanske arbeiderpartiets leder Pedro Sánchez (PSOE) har imidlertid akseptert «tilbudet» fra kong Felipe VI om å danne regjering og er i forhandlinger med de andre partiene. PSOE-lederen har annonsert at et regjeringsforslag trolig vil bli lagt frem i begynnelsen av mars. Partiet kan i teorien samarbeide med enten Podemos på venstresiden eller med Ciudadanos og PP på høyre, eventuelt forsøke å få parlamentarisk støtte for å styre alene i mindretall.

Les: Sánchez bedt om å danne regjering

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter