Middelhavet i Alicante når karibiske temperaturer

Publisert

Middelhavet begynner å ligne på Karibia, og det er ikke akkurat gode nyheter. Havtemperaturen på provinsens strender har oversteget det historiske gjennomsnittet i august (26,9 grader) i løpet av månedens fjorten første dager.

Vannet på provinsens sandstrender er ofte over 30 grader varmt, noe som kan forstyrre adferden til flere innfødte arter. El Postiguet, Urbanova og La Almadraba, badeplassene med de høyeste temperaturene denne uken.

En generell økning i vanntemperaturen som skyldes den siste tidens hetebølger, og som ifølge eksperter kan få langsiktige konsekvenser for faunaen og floraen i provinsens marine økosystemer.

David Gras, forsker ved Institute of Coastal Ecology, understreker at vanntemperaturen “har mye å si for livssyklusen til et stort antall arter”, noe som kan føre til at de kommer tidligere eller at flere eksotiske arter blir observert.

Han påpeker imidlertid at oppvarmingen av vannet ikke har noen direkte sammenheng med den økte forekomsten av maneter i vannet, slik mange feilaktig tror, men at dette fenomenet er avhengig av vind og havstrømmer.

Hvis denne oppvarmingen av havet ikke bare skjer én gang eller av og til, men blir en regelmessig foreteelse, advarer Gras om at “det innebærer en risiko for tropifisering av vannet”, noe som kan ha flere negative effekter på de stedegne artene.

Forskeren understreker at “oppvarmingen av havet skyldes at de høye lufttemperaturene overføres til vannets overflatelag”, og at dyr og planter som er følsomme for temperaturendringer vil bli sterkt påvirket under omstendigheter som de nåværende, der “det ser ut til at temperaturøkningen er det vanlige mønsteret de siste årene”.

Dette gjelder for eksempel daddelmuslingen. En type bløtdyr som lever i det indre av klippene, og som, hvis oppvarmingen av vannet vedvarer, kan få sin bestand alvorlig redusert. I tillegg kan den unormale temperaturen på Alicante-kysten også ha motsatt effekt: arter som ikke er vanlige i området kan akklimatisere seg på en uventet måte, noe som kan få ulike negative konsekvenser for økosystemet.

Gras påpeker at det de siste årene har vært en økning i forekomsten av “caulerpa racimosa”, en marin plante som først virket skadelig for de nødvendige Posidonia-engene, men som heldigvis har slått rot i området på en ikke-invasiv måte.

Forskeren påpeker imidlertid at “den gradvise tropifiseringen av forholdene i Middelhavet kommer til å oppmuntre andre arter til å finne de ideelle forholdene for å etablere seg, noe som kan påvirke innfødte organismer”.
De varmeste strendene

Denne uken har de fleste av provinsens strender vært over 28 grader, som Postiguet (28,2º), La Albufereta og La Almadraba (28,1º) og strendene i San Juan og Muchavista (28º).

Translated with DeepL

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter