Nå er det mer Corona-smitte i Norge enn i spanske ferieparadis

Publisert

Den strenge karantenen man har hatt i Spania har gitt resulteter. Nå er smittegraden høyere i Norge enn de fleste regioner hvor nordmenn normalt ferierer i Spania. Man har også greid å teste en større andel av befolkningen i Spania (7.39%) enn i Norge (6.2%).

Både Solkysten (Andalucia) og Kanariøyene har mindre Corona-smitte enn Norge. Pr 100.000 innbyggere er det 155 smittede i Andalucia som inkluderer Malaga-provinsen. På Kanariøyene er det 113 smittede pr. 100.000 innbyggere. Folkehelseinstituttet melder om 165 tilfeller pr 100.000 i den siste publiserte ukes-rapporten om Corona-situasjonen i Norge. Alicante ligger i Valencia regionen som har 232 Corona-tilfeller pr 100.000 innbyggere.

Smitte-tallene fra Spania inkluderer de som har testet positivt ved både laboratorie-tester (PCR) samt hurtigtestene (IgM). Tallene som er lagt frem i Folkehelseinstituttets rapport er kun laboratoriebekreftede tilfeller i Norge.

I Norge er totalt 333.548 personer testet for Corona-virus SARS-CoV-2. Dette utgjør 6.2% av befolkningen. I Spania er andelen større med 7,39% av befolkningen testet med totalt 3.470.130 utførte tester for Corona-smitte.

SpaniaPosten har sammenlinket data fra det norske Folkehelseinstituttet om dagens Corona-situasjon med data fra det spanske helsedepartementet, Ministerio de Sanidad.

Spania-kartet viser marginal smitte i de fleste regionene langs Middelhavet. Også i Madrid, som lenge var sentrum for smitte i Spania, har nå svært lite smitte. Det er regioner mot Pyrineene hvor det fortsatt er bekymringsverdige tall.

I Spania er det flest smittede i Aragon, Navarra og Lleida

For å gjøre sammenlikningen mest mulig relevant sammenlinker vi tallene fra Norge med tallene fra Valencia-regionen (Alicante, Valencia og Castellon-provinsene). Regionen Andalucia som inkluderer Malaga-provinsen. Samt Kanariøyene hvor det er Gran Canaria og Tenerife som mottar flest ferierende nordmenn. Dette er de tre regionene som mottar de aller fleste reisende fra Norge. Nordmenn som reiser til Spania kommer fra hele landet, derfor bruker vi snitt-tallene fra Norge.

Vi velger å se bort fra nasjonale tall i Spania i denne sammenlikningen. Nordmenn reiser primært til begrensede områder i langs Middelhavs-kysten og øyene.

De nasjonale snittet i Spania trekkes opp av regioner som nordmenn knapt reiser til. Flest smittede pr 100.000 innbyggere i spania er det nå i Aragon etterfulgt av regionen Katalonia hvor det er et utbrudd i Lleida provinsen som trekker opp. Den tredje regionen med mest smitte i Spania er Navarra. Hverken Navarra, Aragon eller Lleida mottar norske reisende i nevneverdig grad. De aller fleste nordmenn reiser til Alicante, Malaga etterfulgt av Kanariøyene og Mallorca.

Den siste publiserte rapporten fra Folkehelseinstituttet om Corona-situasjonen i Norge er for uke 26, altså perioden 22. til og med 28. juni. Den ble publisert av FHI onsdag 1. juli. Det spanske helsedepartementet har bedre og mer detaljert publisering til presse, publikum og andre interesserte. I Spania publiserer i motsetning til FHI fortsatt daglige rapporter som kommer fra det spanske helsedepartementet. Data i denne artikkelen bruker tallene fra den siste publiserte rapporten som kom ut fredag 3. juli.

Norge vil 15. juli legge frem en listen over de EU/EØS stater som man kan reise til uten å bli møtt med krav om 10-dager karantene ved retur.

På Kanariøyene ble det registert en person med ny Corona-smitte. Blant Valencia regionens nesten fem millioner innbyggere ble det registert syv nye smittetilfeller i løpet av et døgn. I Andalucia, med 8.5 millioner innbyggere, ble 9 personer registert smittet samme døgnet. Dette i følge siste oppdatering fra helsedepartementet publisert 3. juli.

Les også:

Reiseforsikring i Spania denne sommeren.

KrF-nestleder Ingelin Noresjø tilbringer ferien i Sverige, med samferdselsminister Knut Arild Hareides (KrF) velsignelse.

Offentlige kilder til tall i denne artikkelen:

Oversikt over antall prøver gjort i Spania – Helsedepartementet, Ministerio de Sanidad

Det spanske Helsedepartements rapport om situasjonen i Spania 3. juli.

Folkehelseinstituttets Ukerapport uke 26 om Covit-19 situasjonen i Norge.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter