Mener uavhengig kommisjon bør granske PP

Publisert

Det bør nedsettes en uavhengig kommisjon til å granske Partido Poplular. Det mener opposisjonspartiet PSOE. Partiet har sett seg lei på bortforklaringer og dårlige unnskyldninger og krever at kortene legges på bordet om ulovlig finansiering og svarte lønnsutbetalinger.

Det bør nedsettes en uavhengig kommisjon til å granske Partido Poplular. Det mener opposisjonspartiet PSOE. Partiet har sett seg lei på bortforklaringer og dårlige unnskyldninger og krever at kortene legges på bordet om ulovlig finansiering og svarte lønnsutbetalinger.

I følge PSOE plikter statsminister Mariano Rajoy (PP) å informere parlamentet om saken. Det har han i følge partiet ikke gjort. Opposisjonspartiet legger vekt på at det foreligger en rekke bevis både mot ham og mot partiorganisasjonen og at dette er forhold som statsministeren nå må forklare. Av de tingene som nevnes er ulovlig finansiering av partiet, sammensvergelser mellom partiledelsen og partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas, de svarte bonusutbetalingene til partiledelsen og det skjulte regnskapet over donasjoner til partiet der pengene angivelig stammer fra aktører innen bygge- og eiendomsbransjen.

Mener Rajoy lyver
Forklaringen statsministeren ga til parlamentet 1. august har ikke imponert opposisjonen. Flere partier har kommet med krav om at Rajoy nå forteller hva han egentlig vet om det som har foregått i partiet. Ett av punktene som trekkes frem er forholdet til den varetektsfengslede Bárcenas.

I parlamentet hevdet statsministeren at Bárcenas hadde misbrukt hans tillit og at han ikke kjente til eks-kassererens millioner i Sveits. Opposisjonen mener at dette ikke stemmer og hevder at Rajoy må ha vært inneforstått med hva Bárcenas holdt på med og at pengene i utlandet kan knyttes til partiorganisasjonen. Innholdet i en SMS fra Rajoy til Bárcenas i januar skal ha et innhold som tyder på at statsministeren har løyet og at han kjente til Bárcenas´ disposisjoner.

Utelukker ikke mistillitsforslag
Statsministeren har tidligere ikke villet si noe om dette, men forsvart seg med at Bárcenas ble fritatt for sine verv i 2010 og at kassereren ikke har hatt noe med partiet å gjøre etter det. Det viser seg imidlertid at Bárcenas lenge etter det både har hatt eget kontor hos Partido Popular, hatt privatsjåfør, sekretær og fått en solid lønn fra partiet.  

PSOE gjentar nå beskjeden om at Rajoy ikke har tillit til å fortsette og at han derfor bør trekke seg som statsminister. Partiet mener han skader Spania og spanjolenes omdømme utad og opplyser at de på ingen måte utelukker å fremsette et mistillitsforslag.

Ga bort kontrakter verdt 12 milliarder euro
Men også andre partier i nasjonalforsamlingen krever svar fra statsministeren. Sentrumspartiet UPyD skal ha lagt frem en liste med tjue spørsmål der de blant annet spør om det skjulte regnskapet, om de svarte bonusutbetalingene til ledelsen i partiet og om svart betaling av valgkampanjer. UPyD vil også vite om tekstmeldingene til Bárcenas, om hvilken relasjon det har vært mellom eks-kassereren og PP etter 2010 og ikke minst om de tvilsomme donasjonene til partiet som skal komme fra fremtredende personer i spansk næringsliv.

Opplysninger som har kommet frem i rettsaken mot Luis Bárcenas tilsier at Partido Popular i perioden 2001-2012 ga bort kontrakter for 12 milliarder euro til firmaer som på forhånd hadde gitt donasjoner til partiet. De aktuelle kontraktene skal ha blitt gitt til 19 forskjellige byggefirmaer som alle står oppført med større donasjoner i det skjulte regnskapet. Flesteparten av firmaene skal ha donert mer penger enn det er anledning til etter den spanske valgloven. Den største av giverne er entreprenørfirmaet Obrascon Huarte Laín (OHL) som i perioden 2002 til 2009 skal ha fått over to hundre oppdrag av Partido Popular. Administrerende direktør i selskapet, Juan Miguel Villar Mir, står oppført med donasjoner på til sammen 530.000 euro. Villar Mir og åtte andre næringslivsledere fikk i månedskiftet april, mai status som tiltalte i saken.
 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter