Mener Spania bryter EU-retten

Publisert

Europakommisjonen kritiserer Spania for brudd på de europeiske grensereglene og stiller spørsmål ved lovligheten av framgangsmåte til Guardia Civil for å stoppe innvandrere ved grensegjerdet i Melilla.

Europakommisjonen kritiserer Spania for brudd på de europeiske grensereglene og stiller spørsmål ved lovligheten av framgangsmåte til Guardia Civil for å stoppe innvandrere ved grensegjerdet i Melilla.

Kommissæren for innenrikssaker, Cecilia Malmström, ber også om at en episode hvor 200 innvandrere forsøkte å komme seg over grensegjerdet i Melilla etterforskes.

EU-kommissær, Cecilia Malmström, har sendt et sterkt brev til innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP), for å uttrykke sin bekymring angående episoden som inntraff på grensen den 15. oktober i år, hvor en konstabel fra Guardia Civil gikk til fysisk angrep på en av innvandrerne som prøvde å hoppe over grensegjerdet.

Dokumentet, som avisen El Pais har fått tilgang til, er formulert i en uvanlig streng tone.

– En slik praksis utgjør et brudd på EU-retten, slår kommissæren fast

EU-kommissær Cecilia Malmström mener at en video som har blitt frigitt av den frivillige organisasjonen Prodein i Melilla beviser at innvandrere som forsøkte å komme seg over grensegjerdet i Melilla denne dagen ble mishandlet. Videoen viser hvordan en vakt slår innvandreren bevisstløs og deretter hvordan vedkommende returneres til Marokko.

Regjeringen avviser påstandene. Den forsvarer og sier at Guardia Civil ble utsatt for aggressiv oppførsel også var rettet og at innvandrer som vises i videoen ble ikke skadet.

Ønsker å tillate umiddelbare deportasjoner
Spaniaposten har tidligere skrevet at regjeringen i Spania ønsker å legalisere øyeblikkelige deportasjoner av det den kaller ulovlige innvandrere.

Spanias regjeringspartiet Partido Popular (PP) ønsker å endre loven om borgersikkerhet og ber den spanske kongressen gi regjeringen rettslig grunnlag til å gjennomføre umiddelbare deportasjoner av innvandrere som forsøker å ta seg inn i Spania via grensegjerdene ved Ceuta og Melilla.

Umiddelbar hjemsendelse av immigranter tilbake til Marokko er uttrykkelig forbudt i henhold til landets utlendingslovgivningen. Så snart innvandrerne er inne på spansk territorium slår den spanske utlendingsloven fast at alle har rett til juridisk bistand og å bli identifisert for å sjekke om de for eksempel er mindreårige eller lider politisk forfølgelse i sitt hjemland.
Den spanske ombudsmann og frivillige organisasjoner rapporterer imidlertid om gjentatte brudd på disse rettighetene i de to nordafrikanske enklavene.
Innenriksminister Jorge Fernandez Diaz (PP) fortalte kongressen at lovforslaget handler mer om å gi juridisk dekning for sikkerhetsstyrker som prøver å hindre innvandrere i å klatre over grensegjerdene, enn å legalisere øyeblikkelige deportasjoner.
Sosialistpartiets talsmann i kongressen, Antonio Hernando, ber regjeringen legge fram en omfattende handlingsplan for hvordan den vil håndtere situasjonen i Ceuta og Melilla. PSOE-toppen mener løsningen på problemene i Ceuta og Melilla ikke er å kaste innvandrerne som klarer å komme seg over grensen “ut bakdøren.”

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter