Mener prinsesse Cristina er uskyldig

Publisert

Mariano Rajoy (PP) mener prinsesse Cristina er uskyldig. Den spanske statsministeren er ikke redd for å kommentere den pågående rettssaken mot prinsessen og tar uten forbehold parti for frifinnelse. Prinsessen ble 7. januar tiltalt for skatteunndragelse og hvitvasking av penger gjennom et firma hun eier sammen med ektemannen Iñaki Urdangarín. Det er andre gang det tas ut tiltale mot henne i saken.

Dommeren som har ansvar for etterforskningen i Urdangarín-saken mener på bakgrunn av et omfattende bevismateriale at det er grunn til å tro at prinsesse Cristina både visste om ektemannens disposisjoner og brukte av pengene han skal ha underslått. Bevisene ser imidlertid ikke ut til å imponere Rajoy, som midt i rettsprosessen «erklærer» prinsessen for uskyldig.

«Jeg er overbevist om at prinsessen er uskyldig, det kommer til å gå bra med henne» sa Rajoy i et tv-intervju med Antena 3 mandag 20. januar. Han la til at han heller ikke så noe behov for at kongeparets yngste datter skulle tre ut av rollen som prinsesse for å beskytte kongehuset.

Rajoy ønsker i følge ham selv at det skal være likhet for loven og at prinsessen akkurat som alle andre bør omfattes av prinsippet om at man er uskyldig til det motsatte er bevist. Det samme prinsippet er imidlertid også blitt brukt andre veien, mot prinsessen, i den forstand at kongelige ikke skal heves over loven. Hvordan man i den sammenheng skulle forstå betydningen av å ha fått landets statsministeren på sin side ble ikke diskutert.

Statsministeren ble også konfrontert med Partido Populars egen korrupsjonsskandale, den såkalte Bárcenas-saken. Den tidligere kassereren i PP, Luis Bárcenas, er tiltalt for korrupsjon, skatteunndragelse og hvitvasking av utallige millioner euro. Bárcenas hevder han ikke er alene om saken, men har han jobbet på instruks fra partiorganisasjonen og ført et skjult regnskap over donasjoner til partiet, med månedlige utbetalinger av kontanter i konvolutter til partiledelsen. Rajoy nekter for at så er tilfelle og har brutt kontakten med Bárcenas. Det skjedde imidlertid først etter at den tidligere regnskapsføreren begynte å snakke.

Rajoy fikk i det nye intervjuet spørsmål om han hadde brutt kontakten med kassereren, hvorpå han svarte et bekreftende ja. «Dette har jeg forklart i Kongressen, vi har gjort feil» sa statsministeren med referanse til kassereren og at partiet aldri burde ha stolt på ham. «Denne mannen har 25 eller 30 år bak seg i partiet og ledelsen har gjort en feil» gjentok statsministeren, en forklaring opposisjonen aldri har vært fornøyd med, men som har strandet i parlamentet fordi PP bruker sitt flertall til å blokkere flere runder med spørsmål om saken.

Statsministeren var heller ikke redd for å si sitt om katalanernes forestående folkeavstemning om uavhengighet. Flertallet i parlamentet i Catalonia har gått inn for folkeavstemning 9. november i år. Rajoy er imot hele prosjektet og mener en folkeavstemning er grunnlovsstridig. I intervjuet med Antena 3 avviser statsministeren enhver diskusjon og slår fast at folkeavstemningen ikke kommer til å bli noe av og at det ikke blir noen uavhengighet for noe territorium i Spania så lenge han er statsminister.

Om konflikten i Baskerland og spørsmålet om ETA-fanger var statsministeren tilsvarende kort. Rajoy ble i programmet konfrontert med et foto av tidligere ETA-innsatte som går i demonstrasjonstog i den baskiske byen Durango, et bilde han karakteriserte som «støtende». Statsministerens parti Partido Popular og regjeringen har fått kritikk for ikke å benytte seg av sjansen til å forhandle frem en endelig slutt på ETA. Rajoy har konsekvent avvist all dialog med ETA eller andre som kan assosieres med organisasjonen, stikk i strid med rådet fra den internasjonale komiteen som de siste årene har jobbet for en fredelig løsning på konflikten.

Rajoy ble også spurt om den nye abortloven og regjeringens svært kontroversielle forslag om å gjøre slutt på selvbestemt abort i Spania. Spørsmålet sees i sammenheng med at regjeringen Rajoy og Partido Popular har måttet gi tapt for flere av sine kjernesaker og blant annet har stikk i strid med partiprogrammet måttet sette opp skatter og avgifter og slippe ETA-fanger ut av fengsel som følge av dommen fra menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Abortloven anses av mange som PPs forsøk på å gjenvinne terreng og bekrefte partiets tilhørighet til det katolske og konservative Spania.

Opposisjonspartiet PSOE er sterkt imot det nye lovforslaget og har bedt om en forklaring på hvorfor regjeringen ønsker å omgjøre loven om selvbestemt abort fra 2010 som de innførte. Partileder i PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, har bedt Rajoy forkaste hele lovforslaget. I følge opposisjonslederen er dette en lovtekst som utelukkende tilfredsstiller det «ekstreme høyre, den mest konservative delen av befolkningen som ønsker å påtvinge sin moral og som er i mindretall blant spanjoler». Meningsmålinger foretatt at analysebyrået Metroscopia viser at 80 prosent av spanjolene er imot den nye loven.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter