Mener ETA står bak nytt parti

Publisert

Spansk politi mener det nye partiet Sortu styres av terroristorganisasjonen ETA. Dermed kan det være at Sortu erklæres ulovlig før det baskiske valget i mai.

Siden 2002 har flere politiske partier og sosiale organisasjoner blitt erklært ulovlige i Spania for sin tilknytning til ETA, og fordi de aldri har fordømt noen av ETAs terrorattentater som skal ha ført til 850 dødsfall siden 60-tallet.

Vil stille til valg
Partiene representerer en retning i baskisk politikk som kalles izquierda abertzale, det nasjonalistiske venstre. Representanter fra izquierda abertzale har hele tiden uttalt at de har hatt som mål å stille til valg i Baskerland i mai.

Partiet Sortu ble født den 7. februar og regnes som arvtakeren etter det allerede ulovige partiet Batasuna. Det nye med Sortu er at partiet i sine statutter tar eksplisitt avstand fra vold som middel i kampen for et uavhengig Baskerland.

I en 80 sider lang rapport, der både Guardia Civil og det nasjonale politiet kommer med sine konklusjoner, heter det imidlertid at partiet Sortu styres direkte av ETA.  Rapporten skal ifølge avisen El País brukes som argument av det spanske innenriksdepartementet for å be Høyesterett om å nekte Sortu å stille til valg.

Våpenhvile
Den 8. januar i år erklærte ETA permanent våpenhvile. Dette er en av flere våpenhviler som er blitt erklært fra ETA de siste 13 årene. Hver gang har ETA selv brutt freden gjennom nye terroraksjoner.

 Flere analytikere ser den siste våpenhvilen som et ledd i å på nytt representert izquierda abertzale i baskisk politikk.

Spansk etterretning har i samarbeid med fransk politi foretatt flere arrestasjoner av ETA-medlemmer også i etterkant av den siste erklæringen om våpenhvile.

Egen stat
De radikale nasjonalistenes mål er at  Baskerland skal være en egen sosialistisk stat, uavhengig av Spania: Euskal Herria. I denne staten inkluderer de fransk Baskerland og den spanske regionen Navarra.

Av Trond Ola Tilseth

ETA lanserer ”permanent” våpenvile

Politimenn dømt for tortur

-Sjakalen Carlos var min venn

Mer om ETA

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter