Melder seg på i kampen mot masseturismen

Publisert

Valencia-regionen vil begrense masseturismen med blant annet nye regler mot korttidsutleie av leiligheter. Et av de mest radikale tiltakene er at leilighetene ikke skal kunne ha private boliger under seg. Loven er regional og vil derfor gjelde for hele Comunidad Valenciana, inkludert Costa Blanca. Det vil imidlertid være opp til den enkelte kommune hvordan reglene skal anvendes. Valencia følger dermed etter Catalonia og Balearene som allerede har innført liknende restriksjoner.

Hensikten med den nye loven som nå er til behandling i regionsparlamentet i Valencia er blant annet å begrense masseturismens press på boligmarkedet og bybildet i de store byene. Loven som kalles turisme-loven (Ley de Turismo) introduserer en rekke tiltak som skal hindre at nabolag «tømmes» for fastboende og forvandles til områder der bare turistnæringen overlever. Et eksempel som trekkes frem er gamlebyen i Valencia, der det allerede er innført stans i alle nye utleielisenser.

Les også: Naboer plages av turist-utleie

Ulovlig utleie og svart utleie skal bekjempes. Blant annet må alle virksomheter registreres med foretaksnummer synlig i annonsene på Internett. Til nå er det gitt bøter på rundt 30.000 euro for overtramp fra forskjellige utleiefirmaer som Airbnb, Homeaway og Rentalia. I den nye loven skal bøtene heves betraktelig, helt opp til 600.000 euro. Begrunnelsen for å heve bøtene er at de økonomiske sanksjonene som er brukt til nå, har hatt liten effekt på de store selskapene.

 

Radikale tiltak

Et av de mest radikale tiltakene i det nye lovforslaget er at leilighetene som skal brukes til korttidsutleie ikke skal kunne ha private boliger med fastboende under seg. Hensikten er å skjerme vanlige beboere i bygårder for gjennomtrekk av turister og støy i etasjene over. Regelen innebærer at ferieutleien i stor grad blir begrenset til leiligheter på bakkeplan og første etasje. For hele bygg som er viet korttidsutleie, vil det gjelde andre regler.

Flere regioner i Spania har innført liknende restriksjoner. Populære feriebyer som Barcelona og Palma på Mallorca har gått lengst. I sistnevnte by innførte bystyret tidligere i år et totalforbud mot all privat korttidsutleie. Også Baskerland og Kanariøyene er i gang med å utrede egne lover.

Les mer om den nye loven på Mallorca: Forbyr all privat korttidsutleie 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter