Massive protester mot ny abortlov

Publisert

Lørdag 1. februar tok titusener av mennesker til gatene i Madrid i protest mot Partido Populars nye abortlov. Demonstrasjonen er den første store markeringen siden regjeringen i desember la frem lovforslaget som gjør slutt på selvbestemt abort. En rekke kvinneorganisasjoner var representert, støttet av opposisjonspartiene i Kongressen og spanske fagforeninger.

Markeringen i Madrid er den største demonstrasjonen siden justisminister Alberto Ruiz-Gallardón 20. desember i fjor presenterte regjeringens forslag til ny abortlov, en lov som kun tillater abort ved overgrep eller når det er fare for kvinnens liv og helse. Demonstrasjonen der tusenvis av kvinner og menn i alle aldre deltok skal ha fått svar fra PPs landsmøte i Valladolid samme kveld. Justisminister Ruiz-Gallardón som har ledet arbeidet med reformen forsikret forsamlingen om at protestene ikke kom til å stoppe regjeringen.

«Dere har mitt personlige løfte om at det ikke finnes et eneste rop eller en fornærmelse som får denne regjeringen til fravike sitt løfte om å oppfylle programmet med å regulere kvinnens og den unnfangedes rettigheter» sa justisministeren som la til at spørsmålet om abort ikke handlet om «moral» eller å holde valgløfter, men om «forsvar av grunnleggende rettigheter».

Paradoksalt nok er forsvar av rettigheter det samme argument som brukes av motstanderne av loven. Leder av opposisjonspartiet PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, kritiserte tidligere i år PPs abortlov som ett eksempel på hvordan regjeringen generelt er i ferd med å undergrave spanjolenes rettigheter.

Først kom arbeidsreformen som fratok arbeidstakere rettigheter de hadde kjempet for i årevis. Så kom loven om borgersikkerhet som i følge opposisjonlederen er en ren ordenslov der politiet får utvidet rett til å gripe inn overfor demonstranter og slå ned på politisk motstand. Deretter kom loven om privat sikkerhet som gir private vaktselskaper rett til å forfølge, anholde og ransake folk på åpen gate. Tilslutt kom abortloven som fratar kvinner retten til selvbestemt abort.

Demonstrasjonen i Madrid fikk i følge avisen El País støtte fra flere europeiske byer. Markeringen skal også ha vært motivert av to andre protester fra den siste tiden, nærmere bestemt aksjonen mot byggingen av en stor og kostbar aveny i nabolaget Gamonal i Burgos nord i Spania og mot privatiseringen av sykehus i Madrid. I begge kommunene ha PP måttet gjøre om på sine vedtak på grunn av massive protester fra innbyggerne.

Forslaget til nye abortlov er i disse dager ute på høring der blant annet alle landets autonome regioner skal gi tilbakemelding. Flere regioner har allerede antydet at de ikke støtter prosjektet. I tillegg har forslaget møtt motstand innad i PP, hvor en rekke sentrale partimedlemmer har tatt til orde mot loven. Mye tyder derfor på at det nye lovforslaget kommer til å gjennomgå endringer før debatten starter i Kongressen. Blant annet har det vært antydet paragrafen som forbyr abort ved påvist misdannelse hos fosteret skal endres slik at inngrep tillates i slike tilfeller. Behandlingen av loven vil trolig bli utsatt til etter Europa-parlamentsvalget i mai.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter