Massiv markering for uavhengighet

Publisert

Catalonias nasjonaldag fredag 11. september ble som de tre foregående årene en massiv markering for løsrivelse fra Spania. Et sted mellom én og to millioner katalanere tok til gatene for uavhengighet. Den 27. september er det valg til regionsparlamentet, et valg som ble skrevet ut av regionspresident Artur Mas i januar og som handler om et ja eller nei til uavhengighet. Regjeringspartiet har sammen med andre uavhengighetspartier gått sammen og presentert en egen valgliste Junts pel Sí (Sammen for Ja). Målet er å vinne valget og erklære uavhengighet for Catalonia.

I den siste meningsmålingen før den katalanske nasjonaldagen gjennomført av Centro de Estudios Sociológicos (CIS) fikk uavhengighetslisten Junts pel Sí over 38 prosents oppslutning. Dersom resultatet er representativt vil den nye partialliansen bli klart størst i regionsparlamentet, men mangler likevel nærmere ti seter for å oppnå absolutt majoritet.

Regjeringen i Madrid og Spanias statsminister Mariano Rajoy (Partido Popular) har fra dag en avvist det katalanske initiativet og har ikke ønsket å gå i dialog med regionspresident Artur Mas. Det spanske arbeiderpartiet PSOE har på sin side åpnet for en «tredje vei» med forhandlinger om økt autonomi for Catalonia og modernisering av den spanske grunnloven slik at det blir større rom for regionalt selvstyre. PSOE har tidligere påpekt at Spania i realiteten fungerer som et forbund av stater og at konstitusjonen derfor bør reflektere dette.

Les også: Endrer loven for å stoppe Mas

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter