Massiv markering for uavhengighet

Publisert

Feiringen av den katalanske nasjonaldagen La Diada i Barcelona mandag 11. september ble nok en gang en kraftig markering for uavhengighet for Catalonia. I følge politiets beregninger var rundt en million mennesker samlet i sentrum av byen. Oppmøtet ble av mange sett på som en indikasjon på oppslutningen om uavhengighet, et spørsmål som splitter befolkningen i Catalonia foran folkeavstemningen den 1. oktober.

Den forestående folkeavstemningen om uavhengighet i Catalonia ble nylig kjent grunnlovsstridig av den spanske forfatningsdomstolen (Tribunal Constitucional ). Samtidig har Spanias statsminister Mariano Rajoy lovet at han vil gjøre det han kan for å stoppe avstemningen.

Også lederen for landets påtalemyndigheter José Manuel Maza har varselt at alle juridiske midler vil bli aktivert for å bremse prosessen. For eksempel vil katalanske folkevalgte som godkjenner bruk av penger til organiseringen av folkeavstemningen risikere fengsel for misbruk av offentlige midler. Politiet i Catalonia (Mossos) er også blitt beordret til å konfiskere urnene som er kjøpt inn til avstemningen.  

Forrige gang Catalonia holdt folkeavstemning om uavhengighet var i 2014. Avstemningen ble også da kjent grunnlovsstridig av den spanske forfatningsdomstolen og Catalonias politiske ledelse ble senere dømt i saken. Daværende president Artur Mas ble i mars i år fratatt retten til offentlige verv i to år. Dommen er ikke rettskraftig, i det den ble anket til høyere rettsinstans.

Ingenting av dette ser imidlertid ut til å ha skremt dagens regionspresident Carles Puigdemont fra å arrangere en ny folkeavstemning om uavhengighet. Den nye avstemningen skal holdes 1. oktober i år, en dato som ble offentliggjort i juni.

Les mer om folkeavstemningen i Catalonia: Ny folkeavstemning i Catalonia 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter