Mandelblomstring på Costa Blanca

Februar måned er tiden da utallige mandeltrær på Costa Blanca slår ut i blomst. Det er været og temperaturen som hvert år bestemmer når trærne slår ut i sine skjøre vakre, rose og hvite blomster. Er de tre til fem meter høye trærne for tidlig ute med blomstene sine risikerer de at regnet og kulden ødelegger blomst og kart. Blomster trærne for sent må de konkurrere om bienes oppmerksomhet med for mange andre planter.

Trærne blomstrer i hovedsak i to farger, hvit og rosa. Det sies at den hvite varianten skal være noe mer bitter enn fruktene fra de mer rosa blomstene som skal helle mot det søte i smak.

Som så mange av de «Spanske» fruktene har treet sin opprinnelse i midt-østen og kom til Spania med «maurerne» fra Nord-Afrika. Arten finnes naturlig i Iran, fra nordvestlige Saudiarabia nord gjennom vestre Jordan, Israel, Libanon, vestre Syria til sørlige Tyrkia.

Mandelfrukten har en hårete ytterhinne og et hardt og uspiselig skall; det er frøet inne i skallet som er spiselig, og vanligvis kalles «mandel». Mandelen blir ofte kalt en nøtt, men dette er ikke botanisk riktig.

Mandler har et svært høyt innhold av mettende proteiner og fiber. Lite fett og karbohydrater, noe som gjør mandelen til den beste slankenøtten. 50 gram er 40 mandler. Inneholder også E-vitamin som styrker immunforsvaret, pluss magnesium som er gunstig for hjerte og blodtrykk.

Nøtten er blant mye annet en viktig ingrediens i marsipan og kransekake. Mandelmelk kan også brukes som en erstatning for dyremelk, fordi det ikke inneholder kolesterol eller laktose og dermed kan brukes i matlaging for allergikere. I Norge er det dessuten tradisjoner for å legge en mandel i julegrøt.

Turer ut i landskapet for å nyte mandeltrærnes blomst er en lang tradisjon. Man kan nyte både synet og lukten de fleste steder på Costa Blanca men mest kjent på Costa Blanca er trolig blomstringen i Jalon-dalen like nord for Altea.  Ellers kan interesserte ta turen til Polop eller Guadalest hvor det er mange fjellsider dekket av blomstrende mandeltrær. Og mange legger nok også merke til de rosa blomstrende trærne man ser ved inn og utkjøringen til Alicante flyplass «El Altet» i februar.

Den nederlandske kunstneren Vincent Van Gogh er en av mange kunstnere som har foreviget nettopp mandeltrærnes blomst. Han gjorde flere malerier med mandeltreets blomstrende grener som motiv.  Ett av dem har fått en permanent plass ved Van Gogh museet i  Amsterdam.

Leiebil i Spania – Seks spørsmål før du bestiller feriebilen

Titusener av nordmenn leier bil i løpet av ferien i Spania hvert år. Med en leiebil blir turen til stranda og shoppingsenteret langt enklere....

Simulererer jordskjelv-katastrofe i Torrevieja

383 personer døde i Torrevieja da jordskjelvet rammet byen 21. mars 1829. I tillegg ble 377 skadet og over 5000 boliger ble helt eller...

Torreviejas nye utelivs-område åpner julen 2024

80 leverandører arbeider 16 timer i døgnet mot oversvømmelser og den ustabile grunnen. 450 søyler er på vei ned i grunnen. 3200 lastebiler med...

«Spanske banker er best i Europa»

I kjølvannet av bank-kollaps i USA og uro i finansmarkedene vil leder i den spanske bankforening Asociación Española de Banca betrygge kunder i Spania....