Madrid: Politiet beskyldt for å jage mann til døde

Publisert

Tusenvis av mennesker deltok fredag 16. mars i en demonstrasjon i Madrid til minne om Mame Mbaye som døde kvelden før. De første opplysningene i saken tydet på at dødsfallet ble utløst av politiet skal ha jaget mannen i det de var på jakt etter gateselgere. Obduksjonen viser at avdøde hadde et dårlig hjerte og han døde av hjertestans.

Dødsfallet førte til opptøyer og sammenstøt mellom immigranter og politi, der butikkvinduer ble knust, biler brent og flere personer kom til skade. 

Byrådet i Madrid kunne 16. mars bekrefte at det hadde pågått en politiaksjon mot gateselgere ved Puerta del Sol-plassen i sentrum av byen, men man hevder avdøde Mame Mbaye fra Senegal ikke var blitt jaget av politiet før han døde av hjertestans en kilometer unna plassen. Denne versjonen er også bekreftet av et øyenvitne som så den 35 år gamle senegaleseren til fots sammen med en venn da han falt om på gaten.

Etter at Mbaye falt om hever myndighetene at to politimenn skal ha forsøkt å bistå ham. Flere politibetjenter skal ha kommet til og deretter ambulansen. Ambulansepersonalet skal ha forsøkt gjenopplivning i tre kvarter, før mannen ble erklært død.

En time senere skal flere mennesker ha samlet seg på stedet, noe som endte med opptøyer og sammenstøt med politiet. Butikkvinduer skal ha blitt knust, biler og søppelcontainere brent. Seks personer skal ha blitt arrestert og et tyvetalls skadet, inkludert flere personer fra politiet.

Politiet i Madrid har kommet med en egen forklaring på hendelsen, der de mener to separate politioppdrag ble forstått som ett. Aksjonen ved Puarta del Sol-plassen hadde til hensikt å bryte opp det ulovlige gatesalget som foregikk på plassen. I følge politiet ble denne aksjonen knyttet til politiets tilstedeværelse da Mame Mbaye døde av hjertestans kort tid senere i Calle Oso i bydelen Lavapiés en ca. kilometer unna plassen. Rykter skal deretter ha spredt seg om at avdøde var blitt jaget av politiet fra Puerta del Sol til gaten Oso.

Uavhengig av det tragiske dødsfallet, opprettholdes kritikken mot lokale myndigheter. Det ulovlige gatesalget er svært utbredt i den spanske hovedstaden. Madrids politikere kritiseres for å forsøke å løse problemet med politiaksjoner, i stedet for politiske løsninger.

Dette var også et underliggende tema under demonstrasjon som ble holdt i Lavapiés fredag 16. mars, dagen etter dødsfallet. Demonstrasjonen som var til minne om Mame Mbaye skal i motsetning til opptøyene kvelden før ha gått fredelig for seg.


Teppeselgerne «los manteros»

Selgere av falske merkevarer og piratkopier er i Spania kjent som «manteros» etter ordet «manta» som betyr teppe. Varene legges ut på tepper som kan snurpes sammen til en bylt på ryggen når politiet kommer. Selgerne forsvinner raskt fra stedet, men er gjerne like fort tilbake når politiet er dratt.

Mange av selgerne er såkalt papirløse immigranter eller midt i en asylprosess, noe som utelukker dem fra arbeid. Spania er et av de største transittlandene for immigranter i Europa. Hvert år kommer tusenvis av personer i båter over Middelhavet fra Nord-Afrika.

Les også:

Ulovlig gatesalg ute av kontroll

Kritiseres etter immigrant-selvmord

Har lagd eget merke for å slippe å selge forfalskninger

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter