Må forklare seg om møte med Rato

Publisert

Spanias innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) må forklare seg i Kongressen etter å ha holdt et møte med tidligere partikollega, den bedrageritiltalte Rodrigo Rato. Møtet skal ha skjedd etter forespørsel fra Rato selv og ble holdt i det spanske innenriksdepartementet. Opposisjonen stiller spørsmål ved formålet med samtalene og hvorfor Díaz holder møte i innenriksdepartementet med en gammel partikollega midt i en pågående rettsprosess. Rodrigo Rato som både har vært finansminister i Spania og sjef for Det internasjonale pengefondet står tiltalt i flere separate svindelsaker.

Møtet mellom innenriksminister Jorge Fernández Díaz og Rodrigo Rato skal ha skjedd den 29. juli i år. Etter at informasjon om møtet ble lekket til media, havnet saken på førstesiden i alle landets aviser. Opposisjonen stiller nå spørsmål ved formålet med samtalene. Partiene i Kongressen vil vite hvorfor en representant fra regjeringspartiet Partido Popular holder møte i innenriksdepartementet med en gammel partikollega som er midt i en pågående rettsprosess.

Les også: Hadde 78 kontoer i 13 banker

I en uttalelse til media hevder innenriksministeren at møtet var av «personlig karakter» og foregikk utenom den pågående rettsaken mot den tidligere finansministeren. I følge Díaz ble møtet holdt i innenriksdepartementet for at det skulle være mest mulig «transparent» og for å vise at man «ikke hadde noe å skjule».

Statsminister Mariano Rajoy er også blitt spurt om det uvanlige møtet men har ikke villet kommentere saken. I en uttalelse tirsdag 11. august nøyer Rajoy seg med å henvise til den forestående forklaringen i nasjonalforsamlingen.

Rodrigo Rato var lenge regnet som en av de store strategene i Partido Popular og var finansminister under hele Aznars regjeringstid fra 1996 til 2004. Deretter tok han over som sjef for Det internasjonale pengefondet fra 2004 til 2007, før han gikk over til å lede storbanken Caja Madrid og senere bankgruppen Bankia. Sistnevnte bank måtte overtas av staten i 2012 etter enorme tap. I dag står Rato tiltalt for regnskapsjuks i nevnte bank, samt skatteunndragelse, underslag, hvitvasking av penger. I tillegg står han tiltalt i den såkalte firmakortsaken, en sak som handler om hvordan styremedlemmer i Bankia og Caja Madrid hadde hemmelige firmakort som ble brukt til private innkjøp i butikker, kontantuttak, reiser m.m. Pengebruken skal ha gått langt utover lovlige bonusordninger og ble angivelig ikke innmeldt til spanske skattemyndigheter. Utgiftene for kortbruken som pågikk i flere år skal være på over 15 millioner euro (ca. 126 millioner kroner).

Les også: Tidligere finansminister arrestert

Foto: Tidligere finansminister i Spania, Rodrigo Rato.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter