Lykke for nyåret på spansk vis

Publisert

Den spanske nyttårstradisjonen med å spise tolv druer ved midnatt skal bringe lykke i det nye året. Druene forberedes på forhånd og spises hjemme eller ute blant folk. For den mest “overtroiske” er imidlertid druer bare en av flere plikter. Her er en liste over andre spanske nyttårsritualer.

 

Tolv druer ved midnatt er en godt innarbeidet spansk tradisjon som de fleste spanjoler praktiserer. Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene. Andre kjøper ferske druer som de forbereder selv på nyttårsaften. Druene må svelges på tolv skjebnesvanger sekunder i overgangen fra det gamle til det nye året, én for hvert klokkeslag. Dersom man ikke klarer å spise dem riktig heter det nemlig at året som kommer vil bringe ulykke. Eller sagt på en annen måte. Da får man ikke den lykken man kunne hatt.

 

Et glass cava

Men druene er bare en av flere ritualer som kan “gå galt” på nyttårsaften. Skal man virkelig sikre seg et godt nytt år, må også cavaen stå klar når druene er fortært. Man hever glasset, skåler og tømmer det i en slurk.

Selv om druene er den viktigste tradisjonene for å bringe lykke, vil cavaen være en del av feiringen for mange. Enkelte mener også at det først må slippes en verdifull gjenstand ned i glasset, en gullmynt, en giftering, for at lykken på nyåret skal være sikret.

 

Rødt undertøy

En annen tradisjon som enkelte praktiserer er det røde undertøyet. Når overgangen til nyåret skjer bør dette være i rett farge. Hvis ikke vil året kunne bringe ulykke. Rødt undertøy vil typisk komme i tillegg til både druer og cava. Enkelte mener også at dersom hell i kjærlighet skal oppnås på denne måten, må undertøyet være gitt en som gave, eller at man selv må få gitt det bort før morgengry.

 

Feie huset

Starte året på riktig vis kan også bety at man må feie gulvet. Det skal helst skje i retning utgangsdøren. På den måte soper man på symbolsk vis med seg eventuelle dårlige vibrasjoner og negativitet ut av huset.

 

Åpne dører

Skal lykken for det nye året sikres heter det også at husets dører må stå åpne hele nyttårskvelden og natten. Bare på den måten vil man få en god start. Dette kan også forlenges til å gjelde når man står opp om morgenen i det nye året, eller ved det første viktige gjøremålet.

 

Starte med riktig fot

Ett annet av de mer sære ritualene er at det første skrittet på nyåret må tas med høyre fot. Det kan utvides til å gjelde også for når man står opp første nyttårsdag, eller for det første viktige gjøremålet man har på det nye året. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: