Lengre og varmere somre

Publisert

Dersom det milde klimaet de siste årene fortsetter, vil sommeren i Spania kunne vare i hele fem måneder. Det kan være gode nyheter når målet er sol og strandliv. Varmen kan imidlertid bli vel intens midtsommers, så mye at folk ønsker seg andre steder.

Eksperter som forsker på klima ser klare tegn til endringer. Utviklingen går sakte med er like fullt tydelig. I Spania registreres det fra år til år flere tropiske netter, høyere temperaturer og mer tørke. Samtidig kommer nedbøren mer konsentrert enn før. Det er mindre gunstig for jordbruket og skaper hvert år problemer med flom og jordskred.

Dersom det bli for varmt vil man i tillegg kunne få en situasjon der mange søker seg vekk fra Spania i juli og august. Det er i så fall ikke bra for den lokale turistnæringen på steder som Costa Blanca, Solkysten eller Balearene.

Klima ekspert Jorge Olcina Cantos ved Universitetet i Alicante er blant dem som mener sommermånedene vil bli varme i fremtiden. I et intervju med Tiempo.com fra oktober sier Olcina at man ser en utvikling som stadig går mot varmere vær. Endringene er små, men går i samme retning. På spørsmål om hvordan han forestiller seg sommeren på Costa Blanca om 50 år svarer han «mindre komfortabel».

I følge Jorge Olcina vil sommeren bli lenger, vinteren kortere og våren og høsten mer turbulente. At endringene går i retning et varmere klima, har man sett tegn på over flere tiår forklarer han. Det handler om mer tørke, flere tropiske netter og mer konsentrert regn. Når nedbøren kommer i store mengder på en gang, kan den ikke nyttegjøres på samme måte i jordbruket og skaper flom og jordskred.

Olcina understreker at han ikke har til hensikt å svartmale. I følge ham handler arbeidet hans om å forske på klima for å finne bevis for at utviklingen går i den retningen man frykter og deretter informere samfunnet om det.

Målet er å kunne forberede seg og omstille seg endringene. En slik omstilling ser man allerede tegn til i samfunnet, sier Olcina og trekker frem et eksempel fra Benidorm. Mens turiststrømmen bare har gått oppover, bruker hotellene i Benidorm i dag 20 prosent mindre vann enn de gjorde i 2000. Slike tall bidrar til økt optimisme, sier han, men påpeker samtidig at problemene må møtes med en mye bredere offensiv. Det kreves handling fra hele samfunnet – «fra administrasjoner på alle nivåer».

Les også: Spania advares om klimaendringer

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter