Lederne i Katalona må sone opptil 13 år i fengsel

Publisert

Spansk høyesterett har dømt ni katalanske separatister til mellom ni og tretten års fengsel. De er dømt for deres handlinger i tiden før og etter det grunnlovsstridige valget om løsrivelse fra Spania i 2017.

Tre andre er dømt skyldig for å ha ignorert spansk lov men slipper å sone. I det domstolen konkluderte stengte katalanske nasjonalister gater i Barcelona og marsjerte i støtte for de som nå skal sone.

Over 100 flyreiser er kansellert

Tusener protestanter dro 14. oktober, dagen dommen falt, til Barcelona flyplass. Målet var å skape mest mulig problemer for de reisende og på den måten å få mest mulig oppmerksomhet.

Syv nasjonalister ble i september fengslet. Flere av dem innrømmet å planlegge bombeattentater i tilknytning til siste fase av rettsprosessen.

Blant de som er dømt til over ti års fengsel er katalonias tidigere arbeids-minister, regjeringens talsmann, utenriks-minister, talsmann for parlamentet, innenriksminister og minister for det katalanske territoriet.

Propagandamaskinen Òmnium Cultural

I tillegg til de dømte politikere fra den katalanske regjeringen og parlamentet finner man aktivister og ledere i «kulturelle organisasjoner». Blant dem Jordi Cuixart leder for Òmnium Cultural. Han ble dømt til ni års fengsel. Organisasjonen mottok millioner fra den katalanske delstatsregjeringen for «kulturelt arbeide».

Pengene gikk i realiteten til en sofistikerte propaganda-maskin som via meldinger på sosiale medier hisset opp stemningen mot Spania og spredde propaganda og rene løgner for å få katalanerne til å støtte en løsrivelse fra Spania. På denne måten fikk nasjonalistene bruke statens egne penger for å bygge opp om sin egen kamp mot den spanske staten. Midlene man på denne måten underslo fra staten til et politisk formål var sentrale for

I perioden 2009 til 2016 mottok stiftelsen Òmnium Cultural 33.2 millioner Euro. 6.5 Millioner av disse kom i direkte overføringer fra delstatsregjeringen i perioden partier som støtte løsrivelse fra Spania har ledet Katalona.

Òmnium Cultural har og er fortsatt svært effektiv i sin spredning av propaganda til støtte for løsrivelse fra Spania og i siste tiden i hovedsak fokusert på de som har vært tiltalt og nå dømt for deres handlinger. Men sosiale medier brukes også for å angripe den “kulturelle” stiftelsen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter