Lederne for uavhengighetsbevegelsen i Catalonia fengslet

Publisert

Lederne for den katalanske uavhengighetsbevegelsen Jordi Sànchez (ANC) og Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) ble mandag 16. oktober varetektsfengslet av den nasjonale domstolen i Madrid, tiltalt for “oppvigleri”. Fengslingen har skapt sterke reaksjoner både i og utenfor Spania. Podemos-leder Pablo Iglesias er blant de som har uttalt seg og betegner de fengslede som “politiske fanger”. Tirsdag kveld hadde rundt 200.000 mennesker samlet seg i sentrum av Barcelona i protest mot arrestasjonene.  

Tiltalen mot de to lederne Jordi Sànchez (Asamblea Nacional Catalana, ANC) og Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) gjelder to demonstrasjoner i Barcelona den 20. og 21. september i år. Demonstrasjonene er av domstolen i Madrid ansett som et bevisst forsøk på å hindre det nasjonale politiets arbeid med å stanse folkeavstemningen i Catalonia den 1. oktober og for å gå på akkord med den spanske grunnloven som i følge landets forfatningsdomstol (Tribunal Constitucional) ikke tillater en slik avstemning. 

At de to i tillegg er blitt varetektsfengslet, begrunnes med faren for at de skal fortsette kampen for uavhengighet og arrangere liknende demonstrasjoner.  

Fengslingen har skapt sterke reaksjoner både i og utenfor Spania. Lederen for det poltiske partiet Podemos, Pablo Iglesias, er blant de som har uttalt seg i saken. Iglesias betegner tirsdag 17. oktober de fengslede som “politiske fanger” i et land der “korrupte” politikere går fri, beskyttet av rettslig immunitet. Iglesias som er medlem av Kongressen i Madrid anser det som “svært alvorlig” at de to er fengslet for å ha “organisert en pasifistisk demonstrasjon”. Dagen etter fengslingen ble det holdt en ny stor demonstrasjon i Barcelona med krav om at de to aktivistene løslates. I følge Barcelona-politiets tellinger hadde 200.000 mennesker samlet seg i sentrum av byen.


Les mer om Catalonia-striden:

Økonomien påvirket av konflikten i Catalonia

Åpner for dialog med Spania

Flere selskaper forlater Catalonia

Catalonia: Valglokaler sperret av politiet

FN-eksperter advarer mot eskalering av konflikten i Catalonia

Konflikten i Catalonia tilspisses etter arrestasjoner

Massiv markering for uavhengighet

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter