Lederne for uavhengighetsbevegelsen i Catalonia fengslet

Publisert

Lederne for den katalanske uavhengighetsbevegelsen Jordi Sànchez (ANC) og Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) ble mandag 16. oktober varetektsfengslet av den nasjonale domstolen i Madrid, tiltalt for “oppvigleri”. Fengslingen har skapt sterke reaksjoner både i og utenfor Spania. Podemos-leder Pablo Iglesias er blant de som har uttalt seg og betegner de fengslede som “politiske fanger”. Tirsdag kveld hadde rundt 200.000 mennesker samlet seg i sentrum av Barcelona i protest mot arrestasjonene.  

Tiltalen mot de to lederne Jordi Sànchez (Asamblea Nacional Catalana, ANC) og Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) gjelder to demonstrasjoner i Barcelona den 20. og 21. september i år. Demonstrasjonene er av domstolen i Madrid ansett som et bevisst forsøk på å hindre det nasjonale politiets arbeid med å stanse folkeavstemningen i Catalonia den 1. oktober og for å gå på akkord med den spanske grunnloven som i følge landets forfatningsdomstol (Tribunal Constitucional) ikke tillater en slik avstemning. 

At de to i tillegg er blitt varetektsfengslet, begrunnes med faren for at de skal fortsette kampen for uavhengighet og arrangere liknende demonstrasjoner.  

Fengslingen har skapt sterke reaksjoner både i og utenfor Spania. Lederen for det poltiske partiet Podemos, Pablo Iglesias, er blant de som har uttalt seg i saken. Iglesias betegner tirsdag 17. oktober de fengslede som “politiske fanger” i et land der “korrupte” politikere går fri, beskyttet av rettslig immunitet. Iglesias som er medlem av Kongressen i Madrid anser det som “svært alvorlig” at de to er fengslet for å ha “organisert en pasifistisk demonstrasjon”. Dagen etter fengslingen ble det holdt en ny stor demonstrasjon i Barcelona med krav om at de to aktivistene løslates. I følge Barcelona-politiets tellinger hadde 200.000 mennesker samlet seg i sentrum av byen.


Les mer om Catalonia-striden:

Økonomien påvirket av konflikten i Catalonia

Åpner for dialog med Spania

Flere selskaper forlater Catalonia

Catalonia: Valglokaler sperret av politiet

FN-eksperter advarer mot eskalering av konflikten i Catalonia

Konflikten i Catalonia tilspisses etter arrestasjoner

Massiv markering for uavhengighet

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter