Las Fallas blir Unesco-arv

Publisert

Kunst- og fyrverkerifesten Las Fallas i Valencia er tatt med på Unescos verdensarvliste. Det ble klart etter at organisasjonens jury onsdag 30. november offentliggjorde resultatene fra FN-kontorene i Addis Abeba i Etiopia. Las Fallas regnes som en av de aller største folkefestene i Spania og er spesielt kjent for de enorme figurene som hvert år presenteres under arrangementets konkurranse og som ved feiringens slutt brennes i byens gater.

I følge avisen El País er Unescos begrunnelse for å gi Las Fallas den ærefulle anerkjennelsen den høye graden av kreativitet som kommer til uttrykk i de store tre- og pappmasjefigurene som hvert år lages til festen. Det legges vekt på at arbeidet som inngår i å skape figurene bidrar til å vedlikeholde en rekke ferdigheter og yrker innen kunst og håndverk. I tillegg mener juryen at bruken av satire, poesi og andre former for litteratur som inngår i presentasjonen av figurene gjør at festen blir «en viktig kilde til inspirasjon for å gjøre ikke-materiell kultur relevant i vår samtid».

Kun vinnerfigurene av hvert års Fallas-konkurranse spares og havner på museum sammen med tidligere års vinnere. Resten av kunsverkene brennes i byens gater ved festens avslutning. Denne tradisjonen samt det daglige fyrverkeriet som inngår i arrangementet anses som en viktig del av festen.

Les mer om Las Falles-feringen: Las Fallas i Valencia

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter