Lar private sikkerhetsvakter arrestere deg

Publisert

Partido Populær er i ferd med å vedta lovverk som gir private sikkerhetsvakter nye og for mange skremmende fullmakter. Blant annet vil regjeringen la vakter kunne arrestere folk i det offentlige rom.

Den nye loven som nå er godkjent i en av kongressens komiteer har møtt sterk motstand av opposisjonen PSOE og IU. Flere av lovforslagene i «pakken» kan være i strid med rettigheter satt ned i den spanske grunnloven.

Loven gir sikkerhetsvakter rett til å kreve ID av borgere, følge etter folk og arrestere dem. Dette gjelder ikke bare i de eventuelt privateide eiendommer eller eiendeler de er satt til å vokte, men også offentlige plasser som i nærheten av bankautomater, ved sport eller kulturelle arrangementer og ethvert arrangement «av sosial karakter». Loven gjelder også i nærheten av fengsler og steder hvor immigranter innlosjeres.

Loven som i praksis gjør private sikkerhetsvakter til et slags «light-politi» kommer i tillegg til lovverk som i stor grad begrenser borgernes rett til å demonstrere. Det blir nå store bøter for den som deltar i hva myndighetene definerer som «ulovlige demonstrasjoner» og selv i lovlige demonstrasjoner har man innført store bøter for de som dekker ansiktet sitt.

Svarer på demonstrasjoner med forbud

Korrupsjonen i PP og harde innsparingstiltak har økt antallet demonstrasjoner i Spania. Politiet har gått hardt frem og saker som den hvor Ester Quintana mistet synet etter å ha blitt slått ned av politiet under en demonstrasjon 14. november 2012, har ført til flere protester. Politiet filmer ofte demonstrantene og mange har svart med å dekke ansiktet, noe som nå vil bli straffet med store bøter.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter