La Vila: Krigshistorie på havets bunn

Publisert

Seks handelsskip fra Første verdenskrig ligger på havets bunn utenfor Villajoyosa. Skipene skal ha blitt senket av tysk marine i årene 1917 og 1918. Kommunen anser vrakrestene som en viktig del av byens historie og har startet arbeidet med å registrere og dokumentere dem. Ett av skipene kom fra Norge, de andre var fra USA, England og Italia. Fra tidligere er det også gjort funn av et fartøy fra romertiden datert til rundt år 100.

Av de seks skipene som befinner seg på havets bunn utenfor Villajoyosa på Costa Blanca er tre fra Italia, ett fra USA, ett fra England og ett fra Norge. Båtene som alle gikk i sivil skipsfart skal ha søkt seg inn til kysten av Spania for å beskytte seg mot angrep fra den tyske marinen under Første verdenskrig. På den tiden skal det ha vært stor trafikk i dette området med handelsskip som skulle til forskjellig byer ved Middelhavet.

Ett av skipene som ble senket var det norskregistrerte «Crathorne», et dampskip på 2.752 tonn og 93 meter fra 1888 som var på vei fra Baltimore i USA til Genova i Italia. Skipet skal ha blitt senket den 10. desember 1917 av den tyske ubåten U-64.

Villajoyosa kommune opplyser på sine nettsider at arbeidet med å registrere skipene gjøres som ledd i bevaringen av byens «undersjøiske kulturarv». Kommunen har i overensstemmelse med regionale myndigheter gitt den lokale dykkerklubben AliSub tillatelse til å arrangere guidede turer ned til vrakene som ligger på mellom 65 og 90 meters dyp.

 

Fra tidligere er det også gjort funn av et fartøy fra romertiden. Sistnevnte funn står allerede på Spanias liste over kulturminner, Bien de Interés Cultural (BIC), og var det første undersjøiske funnet i Valencia-regionen som fikk denne statusen. Vraket regnes som ett av de viktigste kulturminnene langs Middelhavskysten og er fra det første århundre i vår tidsregning.

Foto: Ajuntament de la Vila Joiosa (2015).

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter