Kulturkrig i Spania, høyreekstreme går løs på homofile og kvinner

Publisert

I Spania er det nasjonale valg 23. juli. Lokale og regionale valg i mai viste at spanjolene i enda større grad åpner døren for populister og ekstreme høyre. Venstresiden fikk nye populistiske partier få år tilbake. Partier som har presset det tradisjonelle “arbeiderpartiet” PSOE til å vedta en rekke kontroversielle lover blant annet knyttet til nye rettigheter for homofile og kvinners. Nå ser man en motreaksjon fra et styrket ekstreme høyre.

Vox kan bli en del av den nasjonale regjeringen etter valget 23. juli. Noen av vedtakene partiet har fattet på regionalt nivå, har allerede høstet kritikk.

Regnbueflagget har stått sentralt i Spanias stadig hardere valgkamp.

Det høyreekstreme partiet Vox insisterte på at symbolet for LHBT-bevegelsen skulle fjernes fra de regionale myndighetskontorene på Balearene, noe som fikk hele landet til å reagere.

Flagget var også i søkelyset i andre lokale myndigheter der Vox har inngått en avtale om å styre i allianse med det moderat-konservative Folkepartiet (PP), etter at høyresiden vant overbevisende seire i lokalvalgene i mai.

Det er en del av en kulturkrig som har brutt ut i Spanias allerede polariserte politiske landskap i forkant av nyvalget 23. juli.

Vox, som er en nasjonalistisk-populistisk bevegelse på linje med Brødrene i Italia, Fidesz i Ungarn og Lov og rettferdighet i Polen, lå i den politiske ødemarken for fem år siden, men er nå det tredje største partiet i det spanske parlamentet og kan bli kongemaker etter valget neste måned hvis PP får flest stemmer, slik en rekke meningsmålinger tyder på.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter