Kulden truer mandelhøsten

Publisert

De siste dagene med lave temperaturer på Costa Blanca kan gå utover årets avling av mandler. I innlandet har man de siste dagene opplevd helt ned mot fire minusgrader. Kulde i februar er i utgangspunktet ikke et problem. Mildværet i Spania så langt i vinter har imidlertid ført til altfor tidlig blomstring av mandeltrærne, en fase der frostnetter vil være svært ødeleggende. Foreløpig er det for tidlig å si hvor stor skade som er gjort. I følge spansk meteorologisk institutt Aemet er det ventet flere dager med lave temperaturer.

Mer enn to millioner kilo mandler kan være i fare i Alicante-provinsen. Det skrev avisen Información allerede i begynnelsen av februar. Bøndene på Costa Blanca fryktet at det ville komme kaldere dager slik at den tidlige blomstringen på trærne ville skape problemer. I tillegg har ikke trærne fått nok vann grunnet lite nedbør i provinsen.

Nå ser det dessverre ut til at bøndene får rett i sine bekymringer. Mange mandeltrær er allerede i full blomst. Så langt er det trærne som vokser nederst i dalførene som har vært mest utsatt for frost. Her vil avlingene allerede være reduserte. Hvor stor skade som er gjort er imidlertid for tidlig å si. Aemet har meldt lave temperaturer i flere dager fremover. I følge Información kommer problemene på et tidspunkt der bøndene opplever de høyeste prisene på mandler på lenge – opp mot to og en halv euro per kilo i fjor, noe som blant annet gjorde at antallet mandeltyverier gikk merkbart opp og politiet Guardia Civil måtte øke oppsynet med plantasjene.

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter